Sobota 22. června 2024
Svátek slaví Pavla, zítra Zdeňka
Polojasno, déšť 23°C

Jak šel čas s Barborou Hrzánovou: Proslavily ji role podivínek či ošklivek a letos oslavila šedesátku

14. května 2024 | 05:00

Svérázná herečka Bára Hrzánová letos slaví životní jubileum. Proslavila se především svým komediálním talentem, který zdědila po otci – herci Jiřím Hrzánovi. Nikdy nebyla typem pro role princezen, proto v pohádkách ztvárňovala spíše role nepřejících nevlastních sester, zlověstných macech, ošklivek či čarodějnic. Ve svých filmových i divadelních rolích excelovala a stala se nezapomenutelnou například jako mentálně postižená Johanka v Renčově filmu Requiem pro panenku. Jak se její role měnily s časem a jak se dnes tato oblíbená komička, herečka i zpěvačka má?

Hrdý Budžes nestárne…

Bára Hrzánová, dcera Jiřího Hrzána, po studiích pražské DAMU nastoupila do Národního divadla, poté do Divadla Na Zábradlí. Jako divadelní herečka předvedla vynikající výkony v mnoha představeních, například Hello Dolly, Petrolejové lampy nebo Polská krev.

Autor: Profimedia

Jedno z věčně vyprodaných a nejčastěji hraných představení je Hrdý Budžes, dramatizace prózy Ireny Douskové, které bude navždy neodmyslitelně spojováno právě se jménem Barbory Hrzánové. Ztvárňuje v něm osmiletou Helenku Součkovou vyrůstající v době normalizace. Za tuto roli a mimořádný ženský jevištní výkon Bára získala Cenu Thálie 2003. Toto představení hraje již více než dvacet let a odehrála 910 repríz. A zatímco sama stárne, její Helenka je stále osmiletou holčičkou. 

Jedna cena za druhou

Další oceňovaná role Barbory Hrzánové byla role retardované dívky v proslulém filmu Requiem pro panenku režiséra Filipa Renče. Tento úspěšný film z 90. let Báru proslavil a za roli Johanky byla oceněna na filmovém festivalu v Torontu.

Autor: Film Filipa Renče Requiem pro panenku, reprofoto

Tady ale její nasbírané ceny nekončí, v roce 1994 získala Cenu Alfréda Radoka za nejlepší ženský herecký výkon v Čechovově Rackovi a byla i třikrát nominovaná na Českého lva za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli ve filmech Díky za každé nové ráno (1994), Spiklenci slasti (1996) a Modrý tygr (2012). Jednoznačně ukázala, že patří k našim nejlepším herečkám. 

Nemusela být krásnou princeznou, aby se stala slavnou

Pojďme zavzpomínat i na pohádkové role Báry Hrzánové. V Blankytné pohádce z roku 1986 si sice zahrála princeznu, ale poněkud buranskou se špatnými způsoby. V pohádce O hloupé havířce (1990) ztvárnila postavu hloupé a naivní služtičky, která se nechala snadno napálit. Pohádka Modrý pták z roku 1993 ji opět vykresluje jako neohrabanou, ošklivou a zlou Tritonku. Další šeredu z bahna představovala v pohádce Jiřího Stracha O dívce, která šlápla na chléb (2007), kde se objevila po boku svého muže Radka Holuba.

Autor: Profimedia

Ve stejném roce si zahrála též společně s manželem v pohádce Křišťálek meč a o rok později přišla Fišpánská jablíčka. Ani tady nebyly její role jiné a zapomenout nesmíme ani na Rózu v pohádce Čert ví proč. Tyto role ale byly pro Báru jako dělané a co si budeme povídat, někdo je hrát musí. Ukázala v nich svoji výjimečnost a vynikající herecký i komediální talent. 

Povedená herecká dvojice

Barbora Hrzánová také dabuje nebo vystupuje v rozhlase, propůjčuje svůj hlas animovaným postavičkám, ale i zpívá. Skládá si vlastní písničky a vystupuje s kapelou Condurango. V roce 2008 získala 1. cenu v anketě Neviditelný herec za herecký výkon v rozhlasové pohádce s písničkami Pipi Dlouhá punčocha. Naposledy dabovala v úspěšném animovaném snímku Myši patří do nebe z roku 2021, a to i se svým manželem Radkem Holubem, se kterým hraje v mnoha divadelních inscenacích, třeba ve hře Dobře rozehraná partie. 

Autor: Blesk:Ladislav Křivan, Martin Mithofer

V reálném životě spolu mají dnes již dospělého syna Antonína, který se k nim přidal i v Dobře rozehrané partii a profesně se vydal ve šlépějích svých rodičů. Ti jsou spolu šťastní již 25 let. Jak se zdá, ti dva se hledali, až se našli. Seznámili se už v Divadle Na Zábradlí a jsou rozhodně skvělou komediální dvojicí, která společně vystupuje v mnoha divadelních i televizních projektech. 

Autor: Blesk:Jakub Poláček

 

Autor: Taťána Kročková, Prostě fenomén