Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Linda Rybová: Od éterické baletky a pohádkové princezny až po nestárnoucí herečku

20. dubna 2024 | 06:00

Oblíbená česká herečka Linda Rybová (48) snad vůbec nestárne! Jedna z nejkrásnějších českých hereček, která byla hojně obsazovaná do rolí princezen a éterických víl, stále vypadá dobře a naplno se věnuje herectví i svým třem odrostlým dětem, které má se sympatickým hercem Davidem Prachařem. Do povědomí diváků se dostala v 90. letech, kdy zaujala svým okouzlujícím vzhledem i hlasem, díky němuž se věnuje také dabingu. Jak šel čas s Lindou Rybovou, v jakých zásadních rolích si ji pamatujete a která role její krásnou tvář neskutečně zohyzdila?

Z éterické baletky herečkou

Linda Rybová vystudovala balet a herectví na Pražské konzervatoři, hrála v divadle a televizních pohádkách. Její první větší pohádková role byla v Žabím princi z roku 1991, kde si samozřejmě zahrála krásnou princeznu. Další role na sebe nenechaly dlouho čekat a v 90. letech vystupovala i ve videoklipu kapely Wanastowi Vjecy k písničce Andělé. Linda zazářila ve filmu Kytice z roku 2000 na motivy Erbenových balad, o rok později ve filmu Tmavomodrý svět. Za vedlejší roli v tomto filmu byla nominována na Českého lva. Zahrála si také v Ordinaci v růžové zahradě (2005–2006), a to sestřičku Kamilu Váchovou. Znát ji ale můžete i z mnoha českých seriálů a pohádek.

Autor: archiv FTV Prima

Princezna, víla, ale i postava, z níž měly děti noční můry

Televizních pohádek, ve kterých Linda Rybová hrála, bylo velké množství. I když nejkrásnější pohádkovou princeznou asi navždy zůstane Libuše Šafránková, mnohé herečky jí zdatně konkurovaly. Jednou z nich byla svého času právě i Linda Rybová. Díky svému éterickému vzhledu byla často obsazována do rolí rusalek a víl. Zahrála si například v pohádkách Pohádka o splněných přáních, O Nesytovi, Spravedlivý Bohumil, Zlatá princezna, O uloupené divožence a mnohých dalších.

Autor: ČSFD

Pohádka, v níž byla Linda nejošklivější, byla bezesporu Anička s lískovými oříšky z roku 1993, kde měla v roli zakleté Aničky tak ošklivou tvář, že z ní mnohé děti jímala hrůza!

Nejen v pohádce skončila s manželem jiné

Jedna pohádka byla ale tak trochu ze života. V pohádce O ječmínkovi ztvárnila zlou vílu, která přebere cizí manželce muže, očaruje ho a získá ho pro sebe. Něco podobného se stalo i tehdy, když se do ní bláznivě zamiloval David Prachař (65), ženatý otec dvou dětí.

Autor: archiv Blesku

Linda s Davidem ale po milostné aférce světu dokázali, že jejich láska je opravdová. I když jí bývalá Davidova žena Dana Batulková nemohla přijít na jméno a Linda byla veřejně označována jako rozvracečka rodiny, dnes žije stále s Davidem, již jako jeho manželka, a mají spolu tři děti: Rozálii (19), Josefínu (20) a Františka (16).

Kromě herectví se věnuje i dabingu

Z filmových rolí si Linda Rybová zahrála hlavní ženskou roli v posledním dílu „básníků” – Jak básníci čekají na zázrak (2016), kde ztvárnila Zuzanu Rybářovou. Vidět jste ji také mohli v romantické komedii Láska na špičkách z roku 2021. Linda se věnuje i dabingu, svůj hlas nabídla například v úspěšném a oceňovaném slovenském seriálu Mimi & Líza o nevidomé holčičce. Naposledy si Linda zahrála v seriálech Dobré zprávy nebo Chataři ze Švihova, kteří teprve budou mít premiéru.

Autor: Blesk

Autor: Taťána Kročková, Prostě fenomén