Sobota 27. července 2024
Svátek slaví Věroslav, zítra Viktor
Polojasno 26°C

7 pohádek, které v nás vyvolávaly děs a hrůzu! Pamatujete si na ně?

  • Děsivé pohádky
    23. května 2024 | 04:50

    Našla by se spousta pohádek z dob dětství dříve narozených, které jsou sice krásné a poučné, ale poněkud strašidelné. V podstatě všechny tradiční pohádky obsahují nějaké hrůzy – počínaje vlkem, který sežere Karkulku, babičku, a kanibalskou ježibabou, která chce strčit pořádně vykrmeného Jeníčka do pece, konče. Filmové a televizní pohádky by však měly pohladit po duši a upoutat poučným příběhem s pověstným pohádkovým happy endem. Takové jsou mnohé, na některé však děti vzpomínaly ještě hodně dlouho. Pojďme si připomenout 7 nejděsivějších, které v citlivých dětech vyvolávaly děs a hrůzu.

  • 1. Anička s lískovými oříšky: noční můra malých dětí

    Tato pohádka z roku 1993 se tvůrcům opravdu povedla. Zakletá Anička (Linda Rybová) v podobě nevzhledné a děsivé ovce, se postarala o noční můry mnoha dětí. V této pěkné pohádce se dokonale snoubí krása s ošklivostí. Krále si zahrál Jan Čenský. Svou milou nakonec s pomocí její oddané sestry vysvobodí. Strašidelné jsou i scény z podzemí, kde si krásnou písničku královny víl zazpívala Věra Špinarová.

    Autor: ČSFD.cz

  • 2. O Janovi a jeho podivuhodném příteli: skličující scenérie

    Další krásnou pohádkou je O Janovi a jeho podivuhodném příteli. Možná patří mezi vaše oblíbené, ale mnohé děti se u ní bály. Pohádka je z roku 1990 a v německé, francouzské a italské koprodukci ji natočil režisér Ludvík Ráža. Princeznu si zahrála naše krásná herečka Eva Vejmělková. Pamatujete na pochmurnou atmosféru, mrtvého otce, strašidelné jezdce, tajemného přítele, o němž nakonec zjistíte, že byl duch, a kouzelný věneček, který se dával koni na ucho?

    Autor: ČSFD.cz

  • 3. Pták Žal: deprese v přímém přenosu

    Jednou z nejdepresivnějších pohádek je pohádka s příznačným názvem Pták Žal. Teskná melodie houslí a všudypřítomný smutek rozteskní srdce nejednoho diváka, natožpak dítěte. Pohádku z roku 1985 režírovala Věra Jordánová a zahráli si v ní Veronika Žilková, Petr Svoboda a Ladislav Mrkvička. Nejstrašidelnější byl pták Žal v podání jedinečného Josefa Kemra. Pták krade novorozeňata a zanechává za sebou spoušť, smutek a zmar. Už samotný hlas tohoto herce v pohádce vzbuzuje úzkost. Pokud se na tuto pohádku zvládnete dodívat do konce, jste stateční.

    Autor: ČSFD.cz

  • 4. Jamamba: démonická čarodějnice děsící děti

    Jamamba, tato pohádka z roku 1985 režisérky Svatavy Simonové podle scénáře Jiřího Žáčka byla natočena na motivy japonských bájí a pověstí. Zlou čarodějnici si zahrála Jaroslava Adamová, povedlo se jí dokonale vyděsit všechny děti, z nichž mnohé se strachy počurávaly. Její průpovídky „vyju hlady, vyju hlady, žeru krávy, psy i hady, žeru zvěř a žeru lidi, kdo mi padne do drápů, toho rozsápu…“ si možná pamatujete dodnes.

    Autor: ČSFD.cz

  • 5. Panna a netvor: dokonale strašidelná atmosféra

    Krásná pohádka s hororovými prvky a nádhernou hudbou Petra Hapky Panna a netvor z roku 1978 se těší velké divácké přízni dodnes. Hlavní role si zahráli Zdena Studenková a Vlastimil Harapes, pohádku režíroval Juraj Herz. Pohádka vyniká ponurou atmosférou tajemného zámku, děsivý netvor vyvolává opravdovou hrůzu a možná vám třeba dodnes zní v uších překrásná melodie Motiv panny Petra Hapky.

    Autor: ČSFD.cz

  • 6. Deváté srdce: kvalitní horor

    Pozoruhodnou hororovou pohádkou režiséra Juraje Herze, která ale opravdu není pro děti, je Deváté srdce z roku 1978. Hlavní roli potulného studenta Martina, který uzdraví princeznu, ztvárnil Ondřej Pavelka. Nejstrašidelnějšího čaroděje Aldobrandiniho si zahrál Juraj Kukura. Pohádku opět provází krásná hudba Petra Hapky. 

    Autor: ČSFD.cz

  • 7. Čarodějův učeň od mistra českého filmu Karla Zemana

    Tento vysoce oceňovaný animovaný horor z roku 1977 byl vytvořen na motivy lužickosrbské legendy o Krabatovi. Vypráví o souboji zlého čaroděje a jeho učně, čímž asociuje tradiční souboj dobra se zlem. Tato pohádka je velmi temná a možná jste ji jako děti zahlédli v televizi. Buďte v klidu, děsí i dospělé. Autorem je uznávaný umělec Karel Zeman, který vytvořil například proslulou Cestu do pravěku nebo Pohádku o Honzíkovi a Mařence. 

    Autor: ČSFD.cz

Autor: Taťána Kročková, Prostě fenomén
Diskuse ke článku
.