Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jak jsme hubli za socialismu? Frčel pořad Cvičme v rytme nebo vajíčková dieta!

9. února 2024 | 06:00

Snaha zhubnout a být fit patří ke každé době i každému politickému režimu, a to i k socialismu. Muži a ženy chodili běhat v modrých teplákách nebo adidaskách, při tělocviku se chlapci potili v červených trenýrkách a bílém nátělníku, dívky zase v upnutých modrých trenýrkách a bílém tričku. Moc prodyšné a vhodné na sport tyto materiály zrovna nebyly. Snaha tu však byla. A co třeba cvičení spartakiády nebo nejrůznější diety? Pojďme se podívat, jak to tenkrát vypadalo.

Diety za socialismu si ženy vyměňovaly na papírcích

Obezita byla, je i bude celospolečenským problémem. Aby se jí zabránilo, propagovaly se nejrůznější tipy, rady, návody a diety, které kolovaly všemožnými dostupnými prostředky tehdejší doby. Objevovaly se v ženských časopisech nebo novinách, vycházely lékařské publikace, točily se rozhlasové a televizní pořady. Populární diety se mezi lidmi šířily tak, že si je sousedky nebo kolegyně v práci předávaly napsané na papírcích se slovy: „A zkoušela jste už tuhle?”

Jak vypadaly kuchyně za socialismu? Připomeňte si to v následujícím videu!

Video se připravuje ...
Retro: Takhle vypadaly kuchyně za socialismu • VIDEO: Videoredakce ženských titulů

Jedna potravina se jedla stále dokola

Většina diet byla velmi omezených a pestrostí stravy nijak neoplývajících. Buď se konzumovaly jenom jogurty, nebo jen ovoce či zelenina, například stále dokola jeden druh. Lidé tak jedli třeba celý den jen banány, grepy nebo jablka. Svůj efekt to zřejmě mělo, ale tyto diety moc oblíbené nebyly, protože člověk trpěl hladem a daná potravina se mu brzy pořádně zprotivila. Mnohem lepší byla bodová dieta založená na přídělovém systému zohledňujícím množství potravin a počet kalorií. Všechny potraviny tak byly určitým způsobem „obodovány” a z toho se vycházelo. 

Mayo dieta: Vajíčka, grepy a černá káva

To vajíčková dieta byla snesitelnější, protože štíhlostichtivému člověku tak nebyly upřeny bílkoviny, které dodávají sílu, energii a blokují chuť na sladké. K vajíčkovým pokrmům se často jedly grepy. Co na to cholesterol, to už ale nikdo neřešil. Také bezuhlovodanová neboli Atkinsonova dieta vylučující ze stravy všechny sacharidy přinášela své skromné úspěchy, ale přemíra bílkovin v denním jídelníčku asi nebyla nejideálnější. Vajíčková dieta kliniky Mayo sestávala z konzumace vajíček, grepů a pití černé kávy po celý den. Je to pro vás lákavé?

Autor: Profimedia

Rady Rajko Dolečka v televizi

Velice oblíbené byly rady MUDr. Rajko Dolečka, experta na výživu, dietologa a propagátora zdravého stravování. Tento lékař měl v televizi několik pořadů, například Nebezpečný svět kalorií, který běžel na televizních obrazovkách v 70. a 80. letech 20. století. Svého času diskrétně léčil také spoustu významných zpěvaček, hereček či manželek státníků. „Jezte s mírou. Držím se zásady, že jíst se má pravidelně, nepřehánět to s tuky, a naopak si dopřávat víc zeleniny a ovoce. Občas i sklenici dobrého vína,“ vzkazoval svým posluchačům.

Cvičme v rytme nejen pro ženy

A abychom nezůstali jen u jídla, také pohyb byl samozřejmě důležitý. Rozhlasy uváděly ranní cvičení, v televizi se pak v 80. letech začal objevovat velice oblíbený pořad Cvičme v rytme. Hezké ženy v barevných trikotech to pořádně rozjely a předváděly aerobní cvičení motivující diváky před televizními obrazovkami skotačit v rytmu. Cvičily ženy, děti, ale i muži, kteří mohli na předcvičujících spoře oděných děvčatech oči nechat. Autorkou cvičební sestavy nově se prosazujícího aerobiku a džezgymnastiky byla Eva Križková, která se proslavila větami: „Člověk, který chce být zdravý a zdatný, by pro sebe měl něco udělat. Cvičení je fyzicky náročné, přitom odbourává únavu a zlepšuje náladu.“

Autor: Československá televize

Cvič, ať jedeš líp a další publikace

Snahu o to, udržet se v kondici a dobře vypadat, podporovaly i publikace, které vycházely v 80. letech. Bylo jich samozřejmě víc, ale jednou z oblíbených byla knížka Cvič, ať jedeš líp od zakladatelky českého aerobiku Heleny Jarkovské.  Vyšla roku 1986. Tato autorka napsala spoustu knih o moderní gymnastice a dalších způsobech gymnastického a aerobního cvičení. Možná máte tuto knihu z roku 1986 – případně nějakou jinou – doma. 

Autor: Cvič, ať jedeš!

Ať žije spartakiáda! 

Zapomenout nemůžeme ani na proslulou spartakiádu, která formovala disciplínu i těla mnoha žen, mužů a dětí. Cvičila se od roku 1955 do roku 1985, a to každých 5 let v totalitním Československu. Cvičilo se organizovaně na vyhrazených místech za každého počasí, a to za doprovodu velké slávy i hudební či jiné kulturní vložky. Šlo o cvičební sestavy se stuhou, kruhem či takzvanými draky, s polystyrenovými bedýnkami, na které se stoupalo či které se zvedaly nad hlavu a podobně. Na obou stranách byly upevněny gumičkou pro snadnější manipulaci. Ženy měly na sobě přiléhavé trikoty a jarmilky, případně byly bosé. Typickým občerstvením na spartakiádě byly párky s chlebem a hořčicí a žlutá sodovka. 

Autor: Taťána Kročková, Prostě fenomén