Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Pamatujete si na pana Vajíčko? Zavzpomínejte na retro hvězdu socialistických reklam!

7. prosince 2023 | 06:00

Pokud si myslíte, že v době socialismu žádná reklama neexistovala a dobré věci se prodávaly samy, jste na omylu. Reklam bylo všude více než dost a samozřejmě také v televizi mezi jednotlivými pořady. Jaké reklamy to však budou, určoval stát. Hlavní roli v prezentování reklam ale tehdy sehrál i pověstný pan Vajíčko, který bavil diváky před jednotlivými reklamními spoty. Co o této postavičce víme, jak vznikla a proč se stala legendou?

Oblíbený hlavonožec smekající klobouk

Pan Vajíčko, kterého si tak pojmenovali sami diváci, se těšil velké oblíbenosti. Původně se jmenoval Pumprlík, ale toto jméno se u sympatického hlavonožce neujalo. Tento animovaný pán v podobě bílého obrysu vejce s kloboukem snášející se shora na baloncích nesoucích nápis z velkých písmen REKLAMA na černém pozadí vznikl v ateliéru animátora Eduarda Hofmana v roce 1967.

Na televizních obrazovkách mezi jednotlivými reklamami se začal objevovat od počátku 70. let. Aby pan Vajíčko lépe pobavil diváky, postupně vzniklo přes pět stovek ručně vytvořených šotů, v nichž postavička provádí pokaždé něco trochu jiného. Tak pan Vajíčko třeba vařil, žongloval, bruslil, lezl na strom, chytal ryby, nebo si k sobě dokonce i přizval paní Vajíčkovou, jíž se dvořil.

Zatímco pan Vajíčko měl na hlavě klobouk, kterým zdravil diváky obdobně jako třeba Večerníček, paní Vajíčková se mohla pyšnit mašlí. A mezi činnosti této roztomilé panenky, která se na obrazovkách objevila v květnu jakožto měsíci lásky, patřily například cvičení s pružinou, tanec nebo exhibice s koštětem.

Kdo byl tvůrce pana Vajíčka?

Pana Vajíčka stvořil animátor, který byl zodpovědný i za Stvoření světa. Zasloužilý umělec Eduard Hofman již totiž úspěšně režíroval animovaný film Stvoření světa z roku 1958 ve francouzské spolupráci, později pak Čapkovy pohádky Povídání o pejskovi a kočičce a několik animovaných pohádek na motivy knihy Devatero pohádek Karla Čapka – například O panence, která tence plakala nebo O pyšné noční košilce.

Pan Vajíčko s paní Vajíčkovou řádil na televizních obrazovkách až do pádu socialismu v roce 1989, kdy se tak nějak náhodou ztratily smlouvy o autorských právech a dlouho se ani nevědělo, kdo vlastně tyto animované postavičky stvořil. Protože na ně každý vzpomíná s nostalgií a svého času byl panáček hodně oblíbený, stal se legendou socialistické reklamy.

Autor: Taťána Kročková, Prostě fenomén