Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Země snů pro duchem mladé cestovatele. Uhodnete, která to je?

5. září 2023 | 00:00
Prezentace klienta |

Pokud hledáte dokonalou dovolenkovou destinaci pro všechny roční období, nemusíte už hledat! Řecko je země, která má vše, co si přejete: nádhernou přírodu, bohatou kulturu, vynikající gastronomii a nezapomenutelnou atmosféru. Ať už chcete relaxovat na pláži, prozkoumat historické památky, nebo se pořádně vyřádit u adrenalinových sportů, Řecko vás nadchne!

Léto: slunce, moře a párty

Řecko má úchvatné písčité, oblázkové nebo skalnaté pláže. Najdete tady i ty s modrou vlajkou. Vedle plavání se v průzračné vodě můžete i potápět. Pokud máte rádi vodní sporty, Řecko vám nabídne spoustu možností: windsurfing, kitesurfing, jachting, rafting, kayaking nebo parasailing.

Vodní sporty na pláži Kampos
Autor: P. Merakos / Archive of GNTO

Řecko je zároveň ideálním místem pro párty. Za návštěvu proto stojí nejslavnější ostrovy jako Mykonos, Santorini, Ios nebo Zakynthos, na kterých najdete bary, kluby a diskotéky, které jsou otevřené až do rána.

Pláž ve Varkíze
Autor: P.Merakos / Archive of GNTO

Podzim: kultura, historie a gastronomie

Pokud chcete poznat řeckou kulturu a historii, podzim je ideální roční období pro návštěvu. Teploty jsou stále příjemné a navíc je zde méně turistů než v létě. Lépe si tak užijete památky světového dědictví UNESCO, jako je athénská Akropolis, Olympie (místo starověkých olympijských her) nebo Meteora (skupina klášterů postavených na skalních útesech). Můžete také navštívit některá z méně známých míst. Delfy byly starověkým centrem věštectví a Vergina bylo pohřebiště králů Makedonie. A pokud máte rádi dobré jídlo a pití, Řecko vaše chutě nezklame. Tradiční kuchyně je založena na čerstvých surovinách, olivovém oleji a bylinkách. Jedním z typických pokrmů je moussaka. Jde o zapékaný pokrm z lilků a mletého masa. Souvlaki je zase špíz s grilovaným masem. Milovníci sýra by si neměli nechat ujít ochutnat zdejší ovčí sýr feta. Z místních alkoholů vás může zaujmout ouzo, což je silný alkoholický nápoj z anýzu. Zalíbení můžete najít i v pálence raki, která se vyrábí z hroznů.

Projížďka na koni na Thessaly
Autor: P. Merakos / Archive of GNTO

Zima: hory, sníh a wellness

Řecko není jen o moři a slunci. V lyžařských střediscích Parnassos, Kalavrita, Pelion nebo Kaimaktsalan najdete sjezdovky pro různé úrovně obtížnosti, vleky, půjčovny a školy. Kontrast mezi sněhem a mořem zažijete na horských ostrovech jako je Kreta, Evia nebo Karpathos. A pokud chcete relaxovat a regenerovat se, navštívte termální prameny, které jsou roztroušeny po celé zemi a mají léčivé účinky na tělo i duši.

Lyžování na Olympu
Autor: Archive of GNTO

Jaro: příroda, dobrodružství a romantika

Jaro je časem, kdy se Řecko probouzí k životu. Příroda je plná barev a vůní. Je to ideální doba pro procházky, pěší turistiku, cykloturistiku nebo jízdu na koni. Můžete objevovat lesy, louky, jezera nebo soutěsky. Nejdelší evropskou soutěsku najdete v národním parku Samaria. V Prespa zase objevíte jezera na hranicích s Albánií a Severní Makedonií. A pokud chcete zažít něco vzrušujícího, užijete si tady horolezectví, bungee jumping, paragliding nebo canyoning. Řecko je samozřejmě známým místem pro romantické duše. Vedle večeří při svíčkách s výhledem na moře nebo na Akropolis si můžete pronajmout loďku a plout po zálivech a ostrovech. Řecké ostrovy jsou oblíbené také mezi novomanželi. Nezapomenutelnou svatební cestu prožijete na Korfu, Rhodosu nebo Hydře.

Panorama pláže, Skopelos
Autor: P. Merakos / Archive of GNTO

Řecku přijde na chuť každý mladý cestovatel. Ať už máte jakékoli preference nebo rozpočet, najdete si tady to své místo pod sluncem. Tak neváhejte a rezervujte si svou dovolenou v Řecku ještě dnes!

Autor: .

Článek vznikl ve spolupráci s Řeckou turistickou centrálou.