Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nedejte zlodějům šanci! Tipy, jak co nejlépe zabezpečit věci ve svém autě

Nedejte zlodějům šanci! Tipy, jak co nejlépe zabezpečit věci ve svém autě
28. srpna 2023 | 00:00
Prezentace klienta |

Od navigace přes notebook nebo tablet až po jízdní kola na střeše auta. To vše můžete vést s sebou, když jedete na dovolenou. A to vše se také může stát potenciálním terčem zlodějů. Jak zajistit, aby vaše auto bylo co nejlépe zabezpečené a minimalizovali jste riziko, že o svou elektroniku, sportovní vybavení nebo o další věci přijdete?

Elektronická zařízení se stala nepostradatelnou součástí našich životů. Ze své podstaty jsou uzpůsobená tomu, aby svým majitelům dělala společnost na každém kroku. Tedy i na dovolené. Když je ale necháte v autě, mohou se snadno stát neodolatelným lákadlem pro zloděje. V dnešní době se už nestává tak často jako v devadesátých letech, že by vám ukradli celý vůz, vykradené auto je ale bohužel stále běžnou realitou. Jak takové nepříjemné situaci předejít?

Zamykejte auto za všech okolností

Chcete se cestou zastavit na rychlý nákup? Vybíháte na benzínku pro kávu? Potřebujete si po stovkách kilometrů strávených v autě dát pauzu a trochu se protáhnout? Beze všeho, v každém případě ale auto zamkněte. Otevřít dveře a sáhnout po vašich cennostech uvnitř vozu je totiž záležitost několika vteřin.

Zloději na vaši nepozornost čekají. Celá řada krádeží se odehrává na parkovištích, když se posádka auta věnuje něčemu jinému. Odemknete vozidlo, položíte si tašku nebo kabelku s peněženkou na přední sedadlo a jdete si pro něco do kufru. Zloděj využije příležitosti a mezitím si vepředu otevře a ukradne kabelku. Pak jsou i situace, kdy zloději cíleně propichují pneumatiky. A když je vyměňujete, okradou vás!

Nedejte zlodějům šanci! Tipy, jak co nejlépe zabezpečit věci ve svém autě
Autor: www.istockphoto.com

Nic nesmí být vidět

Notebook, mobil, tablet nebo jakákoliv další elektronika viditelně ležící na sedadle představují pro zloděje snadný cíl. Pokud opouštíte své vozidlo, zakryjte zavazadla v kufru a menší věci, které máte po cestě v kabině vozu, ukryjte pod sedadlo. Nenechávejte na viditelných místech ležet ani zdánlivě bezcennou věc. Ze zbytečné akce nebude nadšený ani zloděj, a už vůbec ne vy, až budete muset řešit rozbité okno.

Alarm – osvědčená klasika

Alarm vás dokáže bezpečně upozornit na to, že se s vaším autem něco děje, a odradit zloděje od dalších kroků. Pokud parkujete své auto na místě, kde je nízká koncentrace lidí, tato hlasitá výstraha se může hodit. Novější auta mají alarm zabudovaný automaticky, není však problém si externí alarm pořídit. Nejmodernější vozy můžete mít dokonce neustále pod kontrolou pomocí aplikace, která vás upozorní na jakoukoliv manipulaci s autem.

Pojištění pro všechna „co kdyby”

Co kdyby selhala všechna preventivní bezpečnostní opatření a někdo opravdu do vašeho vozidla vnikl? Pokud nemáte zavazadla pojištěná v rámci doplňkového pojištění k autopojištění, je dobré si zajistit takové cestovní pojištění, které se vztahuje právě i na věci ve vašem autě.

Nedejte zlodějům šanci! Tipy, jak co nejlépe zabezpečit věci ve svém autě
Autor: www.istockphoto.com

Sportovní vybavení na dovolené – dovolená na kolech

Pokud se rozhodnete pro sportovně laděnou dovolenou a berete s sebou více než jedno kolo, prakticky nezbývá jiná možnost než je umístit na nosič auta. Problém s místem je vyřešen, ale zároveň se zvyšuje riziko, že vaše kola budou lákat zloděje. Naštěstí i zde existují možnosti, jak svoje sportovní vybavení zabezpečit.

Kolo pečlivě uzamkněte, nespoléhejte na nosič

Jak uvádějí samotní výrobci, nosič na kola má zajistit jeho bezpečný převoz, nikoliv zabránit jeho odcizení. Zabezpečte kolo speciálním zámkem, který je šetrný ke karoserii vozu a zároveň představuje pro zloděje těžko překonatelnou překážku. Kolo můžete opatřit i speciálním alarmem, který spustí velice pronikavý zvuk v případě, že se s kolem bude snažit někdo manipulovat. Vše můžete završit umístěním GPS lokalizátoru na kolo, který vám poskytne informace o tom, kde se váš majetek nachází.

Parkujte chytře

Parkujte tak, abyste na své auto viděli, případně abyste byli na doslech zvuku alarmu. Pokud si všimnete parkovacího místa, které je v zorném poli městských kamer, využijte ho. Základem je vyhýbat se málo frekventovaným místům.

Dodržujte tyto tipy a minimalizujte možnost, že budete muset během své dovolené řešit takovou nepříjemnost, jako je zásah zloděje. Nenechávejte nic náhodě a společně s kvalitním cestovním pojištěním od PVZP si zajistěte, že vaše dovolená proběhne hladce a bez zbytečných starostí.

Nadupané cestovko od pojišťovny PVZP

Při výběru pojištění vždy prozkoumejte výluky z pojištění (na co se pojištění nevztahuje) a pojistné podmínky. Může se stát, že odcizení elektroniky z auta pojistka nepokrývá, případně se pojištění vztahuje pouze na určitou denní dobu a během noci (22:00–6:00 hod.) pojistka pozbývá platnosti. 

Pojišťovna PVZP nabízí nadupané cestovní pojištění, které pokrývá obě tyto možné výluky, takže v případě krádeže věcí z vašeho vozu nemusíte řešit, v kterou denní dobu se událost stala.

Nedejte zlodějům šanci! Tipy, jak co nejlépe zabezpečit věci ve svém autě
Autor: www.istockphoto.com

Soutěž s nadupaným cestovkem od PVZP

Zahrajte si s cestovním pojištěním od PVZP o hromadu vybavení k moři nebo na hory v letní soutěži Hory, nebo moře? Soutěžit můžete až do 30. 9. 2023 tady.