Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Irglová, Forman nebo dětský herec Ivan Jandl. Víte, kteří Češi si v historii přebírali Oscara?

  • České osobnosti, které získaly nejprestižnější filmové ocenění - Oscara
    10. března 2024 | 06:00

    Na některé slavné české osobnosti můžeme být právem skutečně pyšní. Dosáhly totiž natolik významných úspěchů, dokonce získaly i prestižní mezinárodní ocenění. A někteří tvůrci dokonce hned několikrát. Kteří čeští umělci získali vytouženého Oscara?

  • Režisér Miloš Forman

    Autor: Foto Aha! – Karel Kopáč, Profimedia.cz, ara

    Za jednoho z nejúspěšnějších českých filmových režisérů všech dob všichni právem považujeme českého rodáka Miloše Formana. Jeho jméno je díky nespočtu významných ocenění ve světě dobře známé. Miloš Forman emigroval po roce 1968 do USA, a jak se později ukázalo, bylo to skutečně dobré rozhodnutí pro jeho následující kariéru. Miloš Forman se časem vypracoval k režisérské špičce a natočil nespočet světově úspěšných a významných filmů. V letech 1997, 1985 a 1976 si odnesl například cenu Zlatý glóbus pro nejlepšího režiséra.

    Oscary pro nejlepšího režiséra si přitom vysloužil rovnou dva, v roce 1985 za film Amadeus a v roce 1976 za film Přelet nad kukaččím hnízdem. Ve stejné kategorii pak Miloš Forman obdržel také šest cen BAFTA. Samotné snímky Miloše Formana – jako Amadeus a Přelet nad kukaččím hnízdem – získaly také zlatou sošku za nejlepší film a v dalších kategoriích. Oscar za film Amadeus potěšil i Theodora Pištěka ml. v kategorii nejlepších filmových kostýmů a Karla Černého za výpravu.

    VIDEO: Kteří další Češi kromě Miloše Formana ovládli Hollywood? Podívejte se: 

    Video se připravuje ...
    Miloš Forman, Amadeus0 a 8 Oscarů: V roce 1985 Češi ovládli Hollywood. • VIDEO: Videohub

  • Režiséři Ján Kadár a Elmar Klos

    Autor: Profimedia

    Velký úspěch na zahraniční filmové scéně zaznamenalo režisérské duo Ján Kadár a Elmar Klos. Za svůj snímek Obchod na korze z roku 1965 si o rok později odnesli zlatou sošku za nejlepší cizojazyčný film. Válečné československé drama v příběhu truhláře Tona Brtka a nahluchlé postarší paní Rozálie Lautmannové vykresluje hrůzy války včetně diskriminace a utrpení Židů během ní. Poutavý příběh o přátelství, lidskosti a pomoci, ale i o strašlivých činech během války si ve filmovém světě vysloužil zasloužené prestižní ocenění.

  • Skladatelka a umělkyně Markéta Irglová

    Autor: Blesk:CNC / Pavel Machan, Marek Pátek, David Kundrát, Martin Hykl

    Česká skladatelka, zpěvačka a herečka Markéta Irglová na sebe může být pyšná. Za své účinkování v irském hudebním dramatu Once si odnesla řadu prestižních filmových ocenění. Za překrásnou melancholickou píseň Falling Slowly pocházející ze zmíněného snímku si odnesla v roce 2008 Oscara za nejlepší filmovou píseň. Přitom v době, kdy si ona a její partner Glen Hansard odnášeli zlatou sošku, bylo talentované umělkyni pouhých dvacet let.

    Vztah s hudebníkem Glenem Hansardem, který s ní nazpíval jeden z nejslavnějších filmových duetů, ale bohužel nevydržel. Ani její následující manželství s americkým muzikantem Timem Iselerem netrvalo déle než pouhý rok. Zdá se, že se Markétě zatím více daří v kariéře než v osobním životě. Za filmovou píseň i muzikál samotný obdržela skladatelka a zpěvačka následně ještě řadu dalších prestižních ocenění světových kritiků.

  • Dětský herec Ivan Jandl

    Autor: archiv

    Už v letech 1948 a 1949 se dočkal prestižních filmových ocenění talentovaný český dětský herec Ivan Jandl. Za svou slavnou roli ve švýcarsko-americkém protiválečném filmu Poznamenaní z roku 1947 obdržel malý Ivan nejprve Zlatý glóbus, o rok později dokonce dětského Oscara (Academy Juvenile Award). Role devítiletého Karla Malíka — chlapce, který v koncentračním táboře ztratil řeč – v dramatu pojednávajícím o konci války a o jejích následcích pro rodiny s dětmi Ivana v domácím Československu zase tolik neproslavila. A to i přes to, že jeho Oscar byl pro Československo zcela první.

    Od té doby si malý Ivan zahrál jen v několika drobných rolích, například ve filmech Svědomí a Zelená knížka. Jako dospělý se proto věnoval úřednické práci a amatérskému divadlu. Příběh nedoceněného herce má bohužel smutný konec. Zemřel na záchvat cukrovky ve věku pouhých padesáti let. V roce 2007 se na Chodníku slávy ve Zlíně objevila jeho hvězda a obě hercova prestižní ocenění se v současnosti nacházejí v Národním filmovém archivu.

  • Režisér Jiří Menzel

    Autor: Profimedia

    Mezi nejuznávanější české režiséry patří bezpochyby i Jiří Menzel. Ten mimo jiné hojně spolupracoval s úspěšným Zdeňkem Svěrákem, jehož náměty často zpracovával ve svých filmech. Za své úspěšné zpracování novely Bohumila Hrabala si v roce 1967 vysloužil Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Šlo o snímek Ostře sledované vlaky. Za svůj film inspirovaný taktéž Hrabalovými povídkami Skřivánci na niti z roku 1990 získal Jiří Menzel další významné zahraniční ocenění – Zlatého medvěda, který se každoročně uděluje na mezinárodním filmovém festivalu Berlinale v Berlíně.

  • Zdeněk a Jan Svěrákovi

    Autor: Profimedia

    Úspěšné rodinné duo Zdeňka a Jana Svěrákových obohacuje nejen českou filmovou a uměleckou tvorbu, ale také tu zahraniční. V režisérských a kreativních stopách svého otce pokračuje jeho syn Jan, který začal na počátku devadesátých let zpracovávat Zdeňkovy scénáře. Z této slibné spolupráce vznikly legendární snímky jako Obecná škola, Kolja, Tmavomodrý svět a Vratné lahve. A právě za druhý zmiňovaný film – Kolja – obdržel v roce 1996 režisér Jan Svěrák Oscara za nejlepší cizojazyčný film.

Autor: Tereza Brožová, Prostě fenomén
Diskuse ke článku
.