Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Výlety, koupání, ale i povinnosti: Zavzpomínejte na pionýrské tábory za socialismu

19. července 2023 | 06:00

Letní tábory patří mezi oblíbené dětské aktivity i v současnosti. Jak probíhaly ty pionýrské za minulého režimu? Zatímco něco měly s těmi dnešními společného, lišily se především přísnějšími pravidly i povinným stejnokrojem. Zažili jste je také?

Přísný stejnokroj i řád

Každé ráno na pionýrských táborech začínalo většinou brzkým nástupem. Na některých táborech při něm dokonce zaznívala československá hymna. Pak se musel odříkat slib o vzorném učení se, práci, občanství Československé socialistické republiky a především zachování dobré vizitky pionýrské organizace. Následovala dělba úkolů spočívajících ve shánění dřeva na táborák, úklidu, škrábání brambor nebo mytí nádobí a poté přišla přísná rozcvička. Pravidelně se také namátkově kontroloval samostatný úklid ve stanech, za který se rozdávaly body, nebo naopak při jeho nedostatečnosti různé tresty. Dalo by se říct, že celý program pionýrských táborů měl svůj vlastní řád. A ten se musel bezpodmínečně dodržovat.

VIDEO: Vzpomenete si, jak vypadaly dětské pokojíčky za komunismu? Podívejte se:

Video se připravuje ...
Retro: Dětské pokojíčky za socialismu • VIDEO: Videoredakce ženských titulů

Celodenní výlety a hry

Program pionýrských táborů ale samozřejmě neznamenal jenom dril. Pro děti byly nachystány poučné hravé aktivity. Táborníci se vydávali na celodenní výlety bez ohledu na počasí, měli noční bojovky, chytali bobříky odvahy a přespávali pod širákem.

Mezi oblíbené patřily například pohybové hry na zemljanky (bunkry) a partyzány, hry Honzo, vstávej nebo Cukr, káva, limonáda a oddílové soutěže. Kromě toho nesměly na letních táborových turnusech chybět táboráky s kytarou a zpěvem u ohně ani pravidelné koupání v nedaleké řece či potoce.

Ideologická hesla a skrytá propaganda

Hned při rozcvičce dostávaly dostatek prostoru také ideologická hesla a výchova mládeže v tomto směru. Propaganda jela při pionýrských táborech na plné obrátky. Každý ranní nástup zakončovali pionýři odpovědí na zvolání: „K budování a obraně socialistické vlasti buď připraven! Reagovat na něj museli vždy sborovým výkřikem: Vždy připraven! Všichni také museli nosit povinný stejnokroj s šátky rudé barvy kolem krku a košilemi. Díky pestrému rozvrhu, krásám přírody a vzniku mnoha nových přátelství, která na pionýrských táborech vznikala, se ale děti dobře bavily navzdory tomu, že skrytá komunistická ideologie a podpora režimu k letním pionýrským táborům neodmyslitelně patřily. Mladí účastníci si toho ale mnohdy ani nepovšimli nebo tomu nepřikládali velkou váhu.

Propojení skautů a pionýrů?

Od určité doby začala být patrná snaha propojit tradiční skautské (resp. junácké) pobyty s těmi pionýrskými. S tím ale mnozí skauti nesouhlasili. Hlavní rozdíl byl především v tom, že pionýrské tábory na rozdíl od těch skautských vznikly na přání režimu s cílem vychovat mládež k obrazu svému. Tedy vést ji k vyznávání komunistických názorů a žití v souladu se socialistickými myšlenkami. Jedině takové jedince totiž stát hodnotil jako vzorné občany, tudíž účastníci pionýrských akcí, táborů a průvodů měli významně lepší hodnocení.

V obměněné podobě se dochovaly dodnes

I když dnes se už upouští od drilu a nároků na dětské táborníky, lze říct, že se určitá odnož pionýrských táborů dochovala. Pochopitelně už je tam nečeká komunistická ani jiná propaganda totalitních režimů a nenesou ani označení pionýrské. Nicméně program táborů zahrnující rozcvičku, nástup i některé povinnosti je stále velice podobný. V obměněné, trochu modernější podobě tak oblíbené letní tábory existují dodnes.

Autor: Tereza Brožová, Prostě fenomén