Neděle 6. října 2024
Svátek slaví Hanuš, zítra Justýna
Oblačno 12°C

Linda (37): Přistihla jsem manžela kamarádky při nevěře. Mám jí to říct?

Příběh čtenářky
6. října 2024 | 11:00

Říct nejlepší kamarádce něco, co ji velmi zraní, je vždy velice těžké a někdy přímo nemožné. Jak zvládnout nepříjemnou situaci, kdy víte něco, co musíte skrývat, protože když to řeknete, někomu to ublíží?

Linda si je jistá tím, že Adam, manžel její kamarádky, má milenku. Jak to ale své blízké přítelkyni říct? Má vůbec smysl jí to říkat a plést se do jejich vztahu? Linda nechce kamarádce ublížit, ale její zjištění ji tíží. A to tak moc, že se dokonce schůzkám s kamarádkou vyhýbá, jen aby se jí nemusela podívat do očí. Ba co víc – dotyčný nevěrník Adam Lindu vydírá, protože si nepřeje, aby se o jeho záletech manželka dozvěděla!

Byli jsme nerozlučná trojka

Věřím, že nejsem jediná, kdo se někdy v životě ocitl v tak nepříjemné situaci. Radanu a Adama znám už od školy. Dali se spolu dohromady ještě na obchodní akademii a jejich vztah vydržel do dneška. Vzali se po vysoké škole, postavili dům a mají dvě úžasné děti. Nikdy by mě nenapadlo, že i v jejich manželství existují nějak mráčky či dokonce mraky. Já sama jsem rozvedená a mám jednu dceru, vztah mi nevyšel. Vždycky jsem k Radaně a Adamovi vzhlížela a uznávala jejich příkladné manželství. Dokud jsem ovšem nezjistila, že všechno je úplně jinak. Společně podnikáme spoustu aktivit a i naše děti se znají, navíc má dospívající dcera chodí s jejich synem. Proto se všichni dobře známe a jsme jako jedna velká rodina.

Na jednom výletě v Tatrách, kam jsme vyrazili s dětmi a skupinou dalších Adamových přátel, jsem si všimla jeho nezvyklé náklonnosti k Soni, Adamově kolegyni z práce. Zprvu jsem tomu nevěnovala pozornost, protože ani Radana Soňu neřešila a normálně se spolu bavily. Ale moje intuice mi nedala spát a jednou v podvečer jsem vyšla na terasu hotelu. Tam jsem objevila Adama se Soňou v důvěrném rozhovoru i objetí u sklenky vína. Ještě pořád jsem si myslela, že si prostě spolu povídají jako dva staří známí a svou roli sehrál alkohol, ale o dva týdny později jsem se přesvědčila o tom, že spolu zřejmě mají poměr.

Potkávala jsem je jako za trest

Zcela náhodou jsem Soňu s Adamem zahlédla v Praze v jedné kavárně, kde se chovali více než důvěrně. Když jsem procházela kolem s plnými nákupními taškami a čekala na taxíka, všimla jsem si přes prosklené okno kavárny, že se drží za ruce a proběhlo i jedno intimní gesto. To už mi bylo hodně podezřelé, obzvláště proto, že Adam měl být tou dobou na služební cestě a s Radanou jsem se měla sejít téhož večera. Nenápadně jsem se jí na Adama zeptala a bylo mi řečeno, že Radanin manžel odjel na služebku do Karlových Varů a vrátí se až za dva dny. V tu chvíli jsem musela odejít na záchod a trochu to rozdýchat, protože jsem se nemohla Radaně podívat do očí a prozatím jsem jí nechtěla nic říkat. Nikdo si nedovede představit, jak to bylo pro mě těžké.

Protože jsem v myšlenkách byla ponořená jen do mileneckého vztahu Adama se Soňou, samozřejmě jsem je potkala znovu. Bylo to jako v nějakém filmu. Souhra mnoha náhod a já se jen ptala sebe samé: proč právě já? Potkávala jsem je jako za trest. Praha je docela dost velká na to, aby se v ní někdo schoval. Na místech, kam běžně spolu nechodíme, ale kam jsem zabloudila ve snaze zajistit dceři odbornou praxi u své známé. Adam se Soňou oba jednoho časného rána vycházeli z penzionu, rozesmátí a drželi se za ruce. Ještě ten večer jsem Adamovi poslala  zlověstnou smsku: „Možná si myslíš, že víš, co děláš, ale mně se to ani trochu nelíbí. Ubližuješ tím Radaně. Viděla jsem vás několikrát se Soňou, co s tím mám teď jako dělat? Nic mi do toho není, ale já se nemůžu před Soňou tvářit jako by nic!”

Začal mě vydírat a já mu slíbila mlčení

Adam mi okamžitě odpověděl, že to jeho věc a ať držím jazyk za zuby nebo Radaně řekne, jak jsem po něm minulé léto, opilá a roztoužená, vyjela na dovolené u Máchova jezera. Tehdy jsem opravdu nevěděla, co dělám, byla jsem dlouho bez muže a nějak to na mě přišlo. Naštěstí kromě letmého polibku Adam mé vášnivé rozpoložení neopětoval, proto k ničemu nedošlo a následující den jsme se oba tvářili, jako by se nic nestalo. Teď jsem věděla, že jsem v pasti. Když všechno řeknu Radaně, jednak jí ublížím, a jednak mi nemusí nic věřit. Na druhou stranu mi sama může vyčíst, že jsem bez muže a manželství mi nevyšlo, tak třeba jen závidím. A kdyby jí ještě ke všemu Adam na svou obhajobu řekl, že jsem po něm loni vyjela, neuvěřila by mi už ani slovo a našemu přátelství by byl konec. Adamovi jsem do smsky odepsala jedné slovo: OK. A od té doby všechno jen dusím v sobě a nehodlám se do jejich vztahu plést.

Jenomže naše přátelství ve třech uvadá. Vyhýbám se kamarádských schůzkám s Radanou i Adamem, už se spolu téměř nebavíme. Naše děti nechápou, co se děje, vždycky jsme byli nejlepší přátelé a podnikali kde co. Pořád přemýšlím nad tím, proč jsem to musela takhle odskákat zrovna já, nikomu jsem nic neudělala. V hlavě se mi honí, jestli je Adam stále se Soňou, jak dlouho jsou spolu a co spolu vlastně mají, taky dumám nad tím, že to třeba není poprvé a není to jediná Adamova milenka za dobu jeho manželství. Pak si říkám, proč teda nechtěl mě, jestli ho nepřitahuju, anebo jen nechtěl problémy, protože jsem byla příliš blízko jeho ženy. A nakonec: co když Radana všechno ví a zálety svému muži toleruje? Došla jsem k jedinému, a sice, že bych se měla starat sama o sebe.

A co si myslíte, vy? Řekli byste o tom všem své nejlepší kamarádce, anebo si to jako já nechali pro sebe?

Linda (37), Praha

Autor: Taťána Kročková
Diskuse ke článku
.
Související články