Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ve 103 letech stále tančí a tvrdí, že osmdesátka byla nuda!

Video se připravuje ...
VIDEO: youtube
13. října 2018 | 06:00

Věk je v dnešní době opravdu relativním pojmem. Všechna zdravá výživa, vitaminy a procedury, to všechno nám prodlužuje život. Dožít se stovky bývalo dříve téměř magické. Nyní po světě běhá takových stoletých spousta. A když říkám běhá, tak to myslím téměř doslova! Eileen Kramer je sto tři let a stále tančí v divadelním souboru. Osmdesátku by přeskočila, byla to prý nuda!

Australská tanečnice a choreografka Eileen Kramer zkouší novou roli v tanečním souboru, kde sama sebe obsadila do role sedmnáctileté princezny. „Beru to jako příležitost, protože tento tanec má co do činění s city postavy, ne s jejím věkem,“ tvrdí tanečnice. Eileen začínala v prvním moderním tanečním souboru v Austrálii The Revered Bodenwieser Ballet, který byl znám svým expresivním tanečním stylem.

Během svého života žila a tančila v Indii, Paříži, Londýně nebo New Yorku a potkala se například s Louisem Armstrongem. „Ukázal mi, jak se tančí twist, a byl trošičku zlobivý, když se na mě díval, jako by mě svlékal očima, a hrál při tom na cello,“ vypráví stařenka. Když jí bylo devadesát devět, vrátila se do Austrálie, aby tu opět tančila. „Stále cítím emoce a věci mě hluboce dojímají, stále ráda nosím rtěnku a oční stíny a cítím krásu v každém nádechu, protože dech je život. Člověk se musí připravit na stárnutí. Já jsem se připravovala, ale stále jsem byla kreativní – a uspěla jsem. Nikdy nechci přestat tančit.“