Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Co bychom měli vědět o životě? Tohle radí lidé, kteří se dožili stovky!

15. dubna 2018 | 06:00

Zkuste se někdy podívat na fotografie lidí, kterým je kolem stovky. I když jim třeba neslouží nohy, mají plno vrásek a klepou se jim ruce, vypadají spokojeně. Což může být šokující pro všechny, kteří se bojí stárnutí a stáří. Co bychom se od nich měli naučit o životě? Tohle!

Štěstí vzniká na základě toho, co děláte

Století lidé se usmívají díky tomu, co během života prožili a jaké zkušenosti získali. Pokud dělali to, co je bavilo a těšilo, jejich život byl naplněný. Jeden muž řekl: „V životě jsem dělal všechno to, co jsem chtěl. Teď chci být jen užitečný.“ Co nám to naznačuje? Že máme především žít a naplno si užívat života s lidmi, které milujeme. Šťastnými nás činí zážitky, nikoli majetek.

Štěstí pochází z pozitivního postoje a optimismu

Lidé, kterým je sto let nebo víc, si připomínají život skrze růžové brýle. Díky tomu vypadá i takové životní období, jako je třeba válka, jinak. Jedna stoletá dáma, která zažila dvě války, hovoří o tom, že štěstí lze najít i v takových drobnostech, jako jsou konverzace se sousedkami nebo nakupování. Společná rada všech stoletých tedy zní: "Rozhodněte se, že budete spokojení, i když to tak nevypadá." Pak svůj život prožijete lépe a zdá se, že i déle!

Štěstí spočívá v přítomnosti

Věk je jen číslovka. Nemá smysl přemýšlet o tom, jaké asi to stáří bude. Smysl má jediné – žít tady a teď. To je moudrost všech, kterým už bylo sto let. I v tomhle věku se těší a radují z přítomnosti. Minulost je minulost, nemůžete ji změnit. Ale můžete se zbavit lítosti, zášti a bolesti a emoční zdraví posílit tím, že budete vnímat naplno přítomnost.

Láska a partnerství jsou rozhodující pro dlouhý život

Podle odborníků je prý samota horší než obezita nebo kouření. Navíc samota zvyšuje pravděpodobnost, že onemocníte na stará kolena Alzheimerovou chorobou, a to téměř dvojnásobně! A století usměvaví lidé potvrzují, že proti samotě je třeba bojovat. Cestou ke šťastnému stáří a dlouhověkosti je podle nich dobré manželství (nemusí být vynikající, ale stačí prý dobré). Emoční podpora od partnera je prostě důležitá. Jo, a ještě něco století říkají. V dnešní době se prý rychle vzdáváme a vztahy ukončujeme, aniž bychom se pokusili problémy řešit.

Jezte co nejpřirozeněji a s mírou

Spousta lidí, kterým je sto, tvrdí, že se cítí na sedmdesát nebo osmdesát. Jsou to ti, kteří jsou aktivní fyzicky i duševně – a možná je to tak i díky tomu, jaký byl jejich celoživotní přístup k jídlu. Žádné blbé diety, žádné náhražky, žádný fast food – ale skutečné jídlo, které konzumovali s mírou. Takže stačí jen poslouchat své tělo a dávat mu to nejlepší palivo, které je k dispozici.

Umění přizpůsobit se

Společné motto všech stoletých je věta: „Život pokračuje bez ohledu na to, co se vám děje.“ Lidé, kteří se dožívají tak vysokého věku, moc dobře chápou, že v životě jsou těžkosti naprosto přirozené, ale že i s nimi život pokračuje dál. „V životě byste se měli naučit přizpůsobit okolnostem, je to součást pozitivního přístupu – místo toho, abyste se nechali těžkostmi pohltit,“ říká jeden stoletý muž.

Pomáhejte ostatním

Pomáhat druhým je jeden ze způsobů, jak budovat dobré vztahy. Vedle toho získáte skvělý pocit. Když pomáháte, zároveň bojujete proti depresi a úzkosti a také zůstáváte dlouho aktivní a produktivní. Je to velká výhoda pro všechny seniory.

Nepřestávejte se učit a vzdělávat

Že to už v důchodu není potřeba? Století lidé dokazují, že ano. Vzdělávat se můžete po celý život, a právě nové informace vám pomůžou k delšímu životu. Nemusíte chodit do školy, stačí, když budete zvídaví. A zvídavost činí život zábavnější a taky zajímavější. Znám spoustu osmdesátníků, kteří vesele brouzdají na internetu, čtou nové knihy a zajímají se o moderní technologie. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: aši