Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Božena Novotná: Utajená první dáma, která nechtěla být na očích

22. prosince 2017 | 06:00

Manželka třetího dělnického prezidenta byla trochu jako paní Colombová. Oficiálně nikde nevystupovala, nepsalo se o ní v časopisech ani novinách a nejraději by byla úplně neviditelná. Proč by veřejnost měla vědět, jak pracuje na zahrádce nebo jak jezdí s manželem na výlety? Byla obyčejná ženská, a tou taky zůstala.

Božena Novotná se narodila v roce 1910 v Letňanech, stejně jako její budoucí manžel Antonín. Poznali se už jako malé děti, ovšem ke sblížení došlo až v roce 1929.

Oba cvičili ve Federaci dělnických tělovýchovných jednot a spojoval je nejen dělnický původ, ale taky samotářství. Přátele neměli, Antonín totiž jako komunista věřil, že přátelství odrazuje od stranické práce.

V jakých autech jezdili čeští prezidenti? Prohlédnětě si je ve fotogalerii ZDE >>>

Božena byla uzavřená a nejraději byla doma. Přesto si i takový zarytý komunista, jako byl Novotný, dovolil pořídit motocykl. Na něm i s Boženou vyráželi na výlety, hlavně na hrady a zámky. Na jednom z nich si dali dokonce i první pusu.

První dítě měla ve dvaceti

Podobně jako Marie Zápotocká, musela i Božena v roce 1929 požádat matku, aby jí dala jako neplnoleté souhlas k sňatku. Otěhotněla totiž a v roce 1930 porodila jejich jediného syna Toníka. Zůstala s ním doma a manžel zatím pracoval jako zámečník. I když byl členem KSČ, politiku začal dělat naplno až po narození syna. Byl neustále pryč a ona byla na všechno sama.

Preference kandidátů i výsledky prezidentských voleb najdete ZDE >>>

To horší ale ještě mělo přijít. V roce 1941 ho zatklo gestapo a z pankrácké věznice ho odsunuli do Mauthausenu. Odtamtud se dostal až v květnu 1946. Božena na něj celou dobu věrně čekala, i když to byly nejkrušnější roky jejich života. Věrnost byla ostatně pro oba velmi důležitá. A to tak, že později dokonce Novotný jako prezident zakázal svým podřízeným rozvody!

První dáma z JZD

Novotného politická kariéra stoupala, až se stal prvním tajemníkem ÚV KSČ. Z Letňan se přestěhovali do Prahy, ale Boženin život se nezměnil. Pomáhala v JZD, chodila mezi ochotníky a do místní ženské organizace. Měla ráda klid a pohodu, lidem moc nevěřila, podobně jako Novotný. Když zemřel Zápotocký, Chruščov rozhodl o jeho nástupci. Takže prezidentem se stal právě Novotný.

Vše o kandidátech na prezidenta se dočtete ZDE >>>

Božena nadšená rozhodně nebyla, na velkou politiku se necítila a byla si vědomá toho, že nikdy skutečnou dámou nebude. Proto se snažila být nenápadnou a hlavně nechtěla udělat manželovi ostudu. Přesto se jí na roli první dámy něco zalíbilo, a to byla moc. Zejména na Hradě měla Božena volnou ruku, a tak se postarala, aby se do některých funkcí dostali ti, které chtěla ona.

I po abdikaci se měli dobře

Nikdo se s ní nechtěl dostat do křížku, jako první dáma se naučila rozkazovat a taky rozhazovat. Hodně věcí ovšem rozdala, takže když museli v roce 1968 z Hradu odejít, hradní správa dala první dámě všechny věci k náhradě. Neměla žádné skrupule, podobně jako její manžel. V padesátých letech, tedy v době politických poprav, koupila ložní prádlo a čínský porcelán po Vladimírovi Clementisovi, který skončil na popravišti!

Koho volit v prezidentských volbách 2018, Poradíme vám ZDE >>>

Jako manželé však žili spokojeně. Večer si promítali filmy, nikam nechodili, jen o víkendu jezdívali na chatu u Štěchovic, kde pracovali na zahradě. Novotný měl Boženu rád a bál se o ni, zvláště venku na ni dával pozor, měla totiž alergii na včelí jed. Publicitu nepotřebovali, stačili si.

Abdikaci v roce 1968 brala Božena jako potupu a nespravedlnost. Přestěhovali se z Hradu na Smíchov do vilky s třemi pokoji. Špatně se jim nežilo, koupili si ještě rekreační vilku na Sázavě. Návrat do politiky se nekonal a jejich život byl klidnější. Starali se o dva vnuky a zůstali spolu až do Antonínovy náhlé smrti v roce 1975. Božena se stáhla do ústraní a zemřela v červnu 1980.

Vše o prvních dámách Česka se dočtete ZDE >>>

Autor: aši