Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Znásilněná a zbitá. Video z roku 1945 ukazuje dívku nalezenou na českých hranicích

Video se připravuje ...
Znásilněná a zbitá dívka na českých hranicích. Video z roku 1945 je mementem temných časů
VIDEO: facebook.com/Lost-German-Girl-LGG
7. září 2017 | 06:00

Video z roku 1945 obsahuje unikátní záběry, které pořídil americký voják Oren W. Haglund nedaleko Plzně. Do amerického zajetí tehdy prchaly tisíce Němců. Chtěly uniknout před sovětskými vojsky a především před nenávistí, kterou vůči nim cítili Češi. Tuto dobu věrně ilustruje video mladé ženy, která k Američanům doklopýtá znásilněná a s několika podlitinami ve tváři.

I když je video poměrně známé, původ dívky se zatím nepodařilo rozklíčovat. Jedna z teorií je, že jde o Rakušanku Laru Bauer, která se narodila v rakouském Kollerschlagu. S vojáky se nakonec dostala do Spojených států, kde pracovala pro leteckou společnost Pan Am Airlines a zemřela v roce 1994.

Podle dalších spekulací mělo jít o Němku, která v Praze obsluhovala protiletecké dělo, či o německou zdravotní sestřičku. Jiní jí zase přisuzují finský i italský původ. Ať už to bylo jakkoli, historie se změnit nedá, a krátký snímek tak zůstane navždy mementem velmi temné kapitoly našich dějin.

Pátrání po původu „ztracené německé dívky“, jak se ženě na internetu přezdívá, pokračuje dál. Každou stopu se zatím podařilo dříve či později vyvrátit. Pokud byste se do něj chtěli zapojit i vy, můžete na tomto diskusním fóru.

Další zajímavá videa najdete ZDE na webu Relfex.cz


Autor: Martin Bartkovský, Reflex.cz