Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vozík pro něj není překážkou. Srdcerváč Tomáš na něm láme rekordy!

Video se připravuje ...
Srdcerváč Tomáš Mošnička
VIDEO: Srdcerváči
5. října 2017 | 06:00

Vzpírání, motorky, cyklistika, práce redaktora a zámečníka, rodina, dvě děti. Dohromady víc, než by zdravý člověk občas stačil. Tomáš Mošnička na to stačí a všechno zvládá i na vozíku.

Tomáš je paraplegik. Úraz v roce 1995 způsobil úplné ochrnutí poloviny těla kvůli poranění míchy. To ho připoutalo na invalidní vozík. Ale Tomáše to v životě nezastavilo. Sportu se odjakživa věnoval naplno a před úrazem byl šestkrát na stupních vítězů v mistrovství České republiky v sidecarcrossu.

Nehoda mu však sportovního ducha nevzala. Po úrazu exceloval například ve vzpírání, z kterého má zlatou medaili v benchpressu na mistrovství Evropy tělesně postižených. Zároveň je držitelem několika českých rekordů a úspěchy slavil také v soutěžích se zdravými sportovci. Nyní se Tomáš věnuje cyklistice. V roce 2014 se stal prvním handbikerem, který vyhrál Český pohár na silnici i na horských kolech během jedné sezony. 

Vedle nabitého sportovního programu zvládá Tomáš práci redaktora webu Žiju s handicapem, a navíc si přivydělává zámečnictvím. Ve volném čase se věnuje motorkám nebo rybaření, ale rád si užívá i nicnedělání, na které ale nemá většinou čas. 

Do Srdcerváčů se nehlásí poprvé, letošní sedmička sportovců pro něj byla jako stvořená. "Rád bych prostřednictvím Srdcerváčů motivoval lidi s handicapem," říká Tomáš. A my věříme, že se mu to povede!

Srdcerváči jsou od roku 2013 výrazným fundraisingovým a osvětovým projektem Nadačního fondu pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením, který veřejnosti ukazuje, že zdravotně postižení chtějí a mohou pracovat a mnohdy stačí málo – dát jim šanci, pootevřít pomyslné dveře. 

Každý rok v září představují Srdcerváči sedmičku odvážných, které spojuje jedno: jsou zdravotně postižení, ale přitom se nebojí se s životem porvat a plní si své osobní i profesní sny!

Srdcerváči 2017
Autor: Srdcerváči


Autor: Aneta Pařízková