Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Dojemné! Chlapci chybí kus mozku a měl zemřít brzy po porodu. Teď říká mámo!

Aaron se narodil bez části mozku. Prognóza lékařů byla, že nepřežije ani pár dnů.
1. listopadu 2015 | 06:00

Když se Aaron narodil, řekli jeho mamince, že si svého syna příliš dlouho neužije. Přišel na svět s velmi vzácným a ojedinělým onemocněním zvaným holoprosencefalie. Při něm se člověk narodí bez části mozku nebo s nedostatečně vyvinutým mozkem. Fungují mu pouze orgány nutné k přežití, proto nikdo nečekal, že by mohl někdy mluvit.

Když dítě vysloví poprvé "máma", je to dojemné a do očí to vžene slzy nejedné mamince. V případě malého Aarona bylo toto dojetí dvojnásobné. Jeho maminka totiž ani nečekala, že se tohoto momentu chlapeček vůbec může dožít. "Když se Aaron narodil, v porodnici mi řekli, že ho nemohou nijak zachránit, že zemře," vypráví Emma Murray. Jestli ale hned ten den, o týden později nebo o měsíc později, to lékaři odhadnout nedokážou. 

Žena nevěděla, že je těhotná

Chlapec se totiž narodil se závažným onemocněním holoprosencefalie, a chybí mu tak kus mozku. Což má vliv na celkový vývoj dítěte, orgány nerostou tak, jak by měly, a lékaři s tím nemohou vůbec nic udělat. Podle lékařů byl jeho stav neslučitelný se životem. Doporučili Emmě, aby do nemocnice pozvala své nejbližší, aby se s novorozencem rozloučili, než zemře.

Přitom Emma ani netušila, že je vlastně těhotná. Když ji v březnu 2013 s bolestmi vezli do nemocnice, myslela si, že má problém se slepým střevem, které jí "vyndají", a za pár dnů tak odejde z nemocnice. Když jí lékaři řekli diagnózu, nechtěla tomu věřit. 

Emma nevěděla, že je těhotná, dokud ji s bolestmi břicha neodvezli do nemocnice.
Autor: Profimedia.cz

Jedno dítě už v tu chvíli měla a během toho těhotenství rozhodně neměla pochyb o tom, že je nastávající maminkou. "Měla jsem hrozné chutě, přibrala jsem, zatímco s Aaronem nic takového nebylo. Navíc jsem po celou dobu menstruovala," vzpomíná maminka.

Něco není v pořádku

Když už se pomalu schylovalo k porodu, všimli si lékaři, že dítě v děloze má o něco větší hlavu, než normálně novorozenci mívají. Proto jej ihned odvezli na neonatologii, aby jej vyšetřili. Tam zjistili, že mozek miminka nemá normální tvar, a došli tak k závěru, že se jedná o holoprosencefalii. Ta postihuje zhruba dvě ze sta tisíc narozených dětí.

U každého může být míra postižení jiná, záleží na tom, jak moc velký kus mozku dítěti chybí. V případě Aarona bylo poškození skutečně rozsáhlé, alespoň podle lékařů. "Bylo to strašné. Nevěděla jsem, že jsem těhotná, najednou jsem porodila, měla miminko, ale hned jsem o něj měla zase přijít, řekli mi, že zemře!" popisuje Emma své stavy. 

Aaron se svým starším bratrem Jackem
Autor: Profimedia.cz

Osm týdnů strávila Emma s miminkem v nemocnici, poté je propustili do domácí léčby, ačkoliv musela maminka stále chodit na pravidelné kontroly. Pro celou rodinu to bylo těžké, ale všichni se po vzoru Aarona drželi zuby nehty. 

Nevěřila vlastním uším

Od porodu uběhly už dva roky, a Aaron stále dělá své mamince radost. "Je to ale bojovník a nevzdává se," chlubí se čtyřiadvacetiletá žena. To dokazuje i ten krásný moment, kdy chlapec poprvé vyslovil "máma", což od něj nikdo nečekal. U toho se smál a plácal ručičkama, jako to dělají ostatní děti.

Maminka si s chlapcem hrála, když najednou se ozvalo to slovo. Nemohla uvěřit vlastním uším, když to však Aaron zopakoval, nebylo pochyby o tom, co řekl. "Když mi řekl Jack, můj prvorozený syn, poprvé mami, také jsem z toho byla naměkko. V tomto případě je to ale něco skutečně speciálního," vypráví dojatě. 

V současné době dovoluje Aaronův mozek udržovat v chodu životně důležité orgány. Může polykat, což je velmi důležité. Sám však není schopen se hýbat. Nikdo nečekal, že bude mluvit, proto je to malý zázrak. Ani lékaři nedokázali vysvětlit, jak je to možné, že Aaronův mozek toto dokázal.