Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Krutý osud. Fotografie žen, které přežily útok kyselinou

26. srpna 2014 | 06:00

Dlouhé roky schovávaly své zhyzděné obličeje pod šátkem a styděly se za to, jak vypadají. Do téhle strašné situace je dostal útok kyselinou, kterých je v Indii asi tisíc ročně! Mladá dívka jménem Rupa, pracující pro organizaci, která pomáhá lidem ve stejné situaci, jako byla ona, se rozhodla, společně s dalšími čtyřmi dívkami nafotit inspirující fotografie.


Projekt fotografa Rahula Saharana, by měl pomoci snažení organizace Stop acid attacks (Zastavte útoky kyselinou), aby kyselina na trhu nebyla volně prodejná. Rupa a ostatní členové organizace jsou přesvědčeni, že toto opatření by mohlo zachránit spoustu lidí.

Rupě zemřela maminka, když byla malá, a když se její výchovy ujala nová matka, začalo jí peklo na zemi. Macecha ji psychicky i fyzicky týrala, až nakonec před šesti lety, když v noci spala, přišla do jejího pokoje, ještě se třemi muži a polili jí kyselinou. Nechala ji tam bez první pomoci ležet šest hodin, než ji našel její strýc, který ji okamžitě odvedl do nemocnice.

Nejstrašnější pro ni bylo zjištění, že o plánovaném útoku věděl její otec. Vzdala se svého jména a musela se sama vyrovnávat s následky. „Strašně jsem se styděla za své jizvy, pořád jsem chodila se šátkem na hlavě. Vždycky jsem toužila stát se módní návrhářkou a navrhovat své oblečení, ovšem po nehodě jsem na několik let úplně zamrzla,“ přiznává dvaadvacetiletá Rupa.

V rámci focení projektu, se dívky všechny oblékly do šatů, které Rupa navrhovala. Nyní se dokonce zdá, že se její sen stát se designérkou, stane skutečností. Smekáme klobouk před odvahou těchto žen a tím, že sebraly odvahu dále žít a smát se.