Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Mína vyhrála Zlatíčka, porazila rakovinu a teď je hvězdou muzikálu

26. května 2014 | 05:00

Dojemný příběh statečné holčičky dojal před pěti lety celé Česko. Dominika Mína Elischerová (11), která se díky vám stala Zlatíčkem 2009, v té době už rok bojovala se zákeřnou leukémií. Dnes snad konečně můžeme říct, že nemoc porazila a život si užívá doslova plnými doušky. A dokonce je z ní slavná hvězda.

Malá Dominika si během svého zatím krátkého života prošla doslova peklem. V červenci roku 2008 jí lékaři diagnostikovali leukémii. Vše spustily poměrně nevinné neštovice, které oslabily její imunitu. Mína, která do té doby nebyla ani jednou nemocná a byla neuvěřitelně živé dítě, byla najednou stále unavená.

Diagnóza leukémie

„Spala i čtyři hodiny po obědě, bez příčiny krvácela z nosu, bolely ji končetiny a na celém těle se bezdůvodně objevovaly modřiny a petechie (drobné červené tečky pod kůží)," vzpomíná na začátek nemoci maminka Petra Soukupová – Elischerová. Následovala okamžitá hospitalizace a devět měsíců chemoterapií. První měsíc Mína vůbec nechápala, co se to s ní děje. „Nejstrašnější bylo, když mi stále opakovala: "Maminko, já nechci umřít," vypráví dál Petra.

Dominika porazila rakovinu, vyhrála zlatíčka a teď je televizní a divadelní hvězdou
Autor: archiv rodiny
Pro Dominiku to muselo být opravdu hrozné období. Absolvovala desítky bolestivých odběrů vzorků mozkomíšního moku a kostní dřeně, které špatně zvládá i většina dospělých. Kortikoidy způsobily, že hrozně otekla a během měsíce přibrala sedm kilogramů, protože měla pořád hlad. Kvůli chemoterapiím navíc přišla o své dlouhé vlasy, které tak milovala.

Leukemie už je snad naštěstí definitivně pryč. "V červenci 2010 Mína dobrala poslední dávku chemoterapie v lécích a od té doby je v Motole pečlivě sledována. Už je ale úplně zdravá a může dělat všechno, co jí baví a na co jí síly stačí," prozradila ještě maminka, která se netají tím, že strachu se zřejmě nikdy nezbaví.

PŘIHLASTE SVÉ ZLATÍČKO DO SOUTĚŽE UŽ DNES WWW.BLESKPROZENY.CZ/ZLATICKA

Na soustředění TV Stars
Autor: archiv rodiny
Hvězdou divadelních prken i obrazovky

Ani všechno to utrpení ale statečné holčičce nevzalo chuť do života. Z neposedné malé rošťandy roste ambiciózní hvězda, o které ještě určitě uslyšíme. "Zahrála si v reklamě Chodící lidé, vidět jste ji mohli i v seriálech Vyprávěj, Gympl, Ulice a První republika. Malou roli dostala i ve filmu zahraniční produkce Poslední rytíři s Morganem Freemanem a Clivem Owenem, který se natáčel v Česku," prozradila nám pyšná maminka.

A tím výčet jejích úspěchů zdaleka nekončí. V divadelní inscenaci Věrní abonenti, kterou budete mít zase od září možnost vidět v divadle Bez zábradlí, je hereckou partnerkou Václavu Vydrovi. V konkurzu do muzikálu Bídníci se dostala do poslední osmičky. To vše díky herečce a moderátorce Genně Ciatti, kterou Mína poznala na benefičním koncertu Kapky naděje a skamarádila se s ní. Byla to ona, kdo ji v 8 letech poslal právě na první konkurz Bídníků.

V muzikálu Adam a Eva jako andílek Gabriel.
Autor: archiv Petry Soukupové-Elischerové

„Její sen se však splnil až teď, když dostala roli v muzikálu Adam a Eva, který se hraje v divadle Broadway. Ztvárňuje tam malého andílka Gabriela a naprosto tím žije. Alternuje se s malou Natálkou Grossovou, která Míně zpočátku moc pomáhala, protože musela naskočit už do rozjetého muzikálu, posílala jí natočené choreografie a pomáhala s textem,“ dodává maminka.

Přesto nadaná Dominika rozhodně "neusíná na vavřínech". Ve škole chodí do dramatického kroužku, díky svému talentu se dostala na Letní hereckou školu, účinkuje v dětských pořadech i show TV Stars. Právě tady se rodí dětské hvězdy.

Dominika ale nezapomíná ani na další nemocné děti. „Stále se snažíme například podporovat Kapku naděje. A teď nedávno Mína celý den moderovala a také zpívala na benefičním koncertu pro malou Andělku, která má zhoubný nádor a rodiče shánějí peníze na alternativní léčbu, která naštěstí jako jediná zabírá,“ říká maminka Petra Soukupová – Elischerová.

Dominika (vlevo) s muzikálovou hvězdou Genny Ciatti a sestřičkou Adélkou
Autor: archiv rodiny
Děti umějí být zlé

Bohužel sláva a úspěch s sebou často nesou i stinnou stránku. Účinkování v tak velkém projektu, jakým muzikál Adam a Eva je, znamená i týdny učení se textů, zkoušek, i častých večerních představení. Škola, kam Dominika chodí, jí ale naštěstí vyšla vstříc.

„Dva měsíce nemohla chodit do školy, protože každý den zkoušela. Naštěstí nám škola moc pomáhala a paní učitelky jednou za týden napsaly, co se ten týden probíralo. Večer, když pak Mína přišla z divadla domů, tak se musela učit nejen texty, ale i všechnu ve škole probíranou látku. A teď musí napsat všechny písemky a nechat se vyzkoušet,“ dodává maminka, pro kterou to také není jednoduché. Dceru ale v jejím snu plně podporuje.

Horší je to bohužel se spolužačkami. Protože během prvních dvou let Dominika často chyběla kvůli chemoterapiím, nebylo pro ni snadné navázat s nimi přátelství.  Vše se pak zhoršilo, když ve škole poznali, že má talent a začali ji obsazovat do hlavních rolí ve školních vystoupeních. A s přibývajícími rolemi v televizi a na divadle se vše ještě zhoršovalo.

„Teď to došlo tak daleko, že jí spolužačky slovně napadají a šikanují. Zkrátka jí ten úspěch dávají pořádně sežrat. Mína se už bojí chodit do školy a v noci se jí zdají sny, že jí holky někde mlátí a křičí ze spaní. Je to hrozné. Naštěstí nad tím vedení školy nezavírá oči a paní ředitelka se snaží situaci vyřešit ke spokojenosti všech. Nemyslím si, že by dcera měla být trestána za to, že něco umí a musí hodně dřít. Nikdo si neumí představit, co vše musí obětovat, když chce něčeho dosáhnout,“ svěřila se nám ještě paní Soukupová- Elischerová.

Doufejme tedy, že když Dominika dokázala překonat vážnou nemoc i se vším tím, co léčba rakoviny obnáší, nenechá si teď vzít svůj sen dětmi, které jí jen závidí popularitu, aniž by tušily, kolik úsilí a odříkání jí ta sláva stojí. Snad se po škole dostane na konzervatoř, kam by chtěla jít a bude si svůj velký sen plnit i nadále. Držíme jí palce!