Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kulturistka, jakou svět neviděl: Bábinka (77) bojuje s depresí posilováním

Fotografie
13. dubna 2014 | 08:45

Svalnatá vypracovaná postava, ani gram tuku navíc. V posilovně denně tráví několik hodin. Nejde však o žádného bláznivého "macho mana", jak by se mohlo zdát. Američanka Ernestine Shepherd patří k nejstarším kulturistům světa.

 

"Jsem živoucím důkazem toho, že věk je jen číslo," říká sedasedmdesátiletá Ernestine z Baltimoru v Marylandu, která je spolu se sestrou zapsána v Guinessově knize rekordů z roku 2012 jako nejstarší kulturistka světa.

 

Při pohledu na její dokonalou postavu je vážně těžké uvěřit, že téhle paní už táhne na osmdesátku. Za vším je ale obrovská disciplína a každodenní dřina.

 

Každé ráno vstává o půl třetí a dává si svůj oblíbený koktejl z bílků. Pak si po boku svého třiaosmdesátiletého manžela Collina vyráží oběhnout svůj obvyklý šestnácti kilometrový okruh. V osm pak už zvedá činky v posilovně, odkud vychází až po dvou hodinách.

 

1970403:gallery:true:true

 

Posilování se Ernestine začala věnovat až v šestapadesáti letech. A to právě díky sestře a kamarádce Velvet, které byly přesvědčené, že by pár měl začít žít zdravěji. 

 

"Měla jsem sedavé zaměstnání, pracovala jsem jako sekretářka ve škole a neměla jsem vůbec žádný pohyb," vzpomíná.

 

Se sestrou si proto daly nelehký úkol. Rozhodly se, že se dostanou do Guinessovy knihy rekordů. Dožila se toho ale už jen Ernestina. Sestra zemřela v roce 1992 na výduť v mozku.

 

1970402:gallery:true:true

 

"Poté, co moje sestra zemřela, jsem skončila s vysokým krevním tlakem, vysokým cholesterolem a záchvaty paniky. To byla dostatečná motivace, abych se sebrala a pustila se do toho, co jsme společně začaly," prozradila nedávno časopisu TIME.

Za posledních dvacet let zaběhla už dvacet maratónů a vyhrála několik kulturistických soutěží. Lidé jí často říkají, že se udře k smrti, ale na to vždy jen odvětí: "Všichni nakonec umřeme, ale dokud žiji, tak kvalitně."

Ernestine je zkátka živoucím důkazem, že nikdy není pozdě začít. Takže se oblečte do sportovního a jděte si ven zaběhat!