Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Držte se co nejdál od mužů! Nejstarší žena prozradila tajemství dlouhověkosti

27. ledna 2015 | 06:00

Stále veselá a plná energie. I když tahle žena oslavila už své 109. narozeniny, nikdo by jí takto požehnaný věk nehádal. Jessie Gallan, která je nejstarší ženou Skotska, teď odhalila svou překvapivou teorii o tajemství dlouhého a zdravého života.

Každý den začít s úsměvem, miskou teplé ovesné kaše, mít dostatek pohybu a především: nikdy se nevdat. To jsou podle Jessie základní pilíře, díky nimž se dožila tak vysokého věku.

"Tajemstvím dlouhého života je držet se co nejdál od mužů. Přinášejí s sebou totiž mnohem víc problémů než užitku," prozradila deníku Daily Mail Jessie.

Ta se narodila v roce 1906 na sýrové farmě, kde na slamníku spávala se svými pěti sestrami a bratrem. Ve třinácti letech odešla na zkušenou a stala se dojičkou.

Nemyslete si ale, že je Jessie nějaká nemohoucí stařenka. Podle slov ošetřovatelek z pečovatelského domu v Aberdeenu, kde teď žije, je stále plná elánu. Dodnes pravidelně dokonce plete.

"Chodí také na všechny koncerty, které zde pořádáme, a každý týden se těší na nedělní bohoslužbu v místním kostele. A samozřejmě dbá na zdravý životní styl," dodává jedna z pracovnic.

Své 109. narozeniny Jessie oslavila, jak se patří. Dopřála si dobrý oběd s přáteli, a nevynechala dokonce ani zákusek.