Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

V mozku jí bujela rakovina: Pozorný optik holčičce (10) zachránil zrak i život

4. září 2013 | 10:15

Desetileté školačce život zachránil běžný oční test. Britka Lauren Uncles chtěla jen nové módní sluneční brýle na léto. S maminkou proto zašla do oční optiky. A to jí zachránilo život! Za okem jí totiž bujela rakovina.

"Vzal jsem si ji do optiky na oční test, protože měla jet do Cornwallu na prázdniny se svými kamarády a chtěla nějaké hezké dioptrické sluneční brýle. Optometrista nám ale řekl, že se mu něco nezdá. Všiml si totiž drobného otoku za zrakovým nervem a prohlásil, že by bylo nejlepší zajít na vyšetření do nemocnice, aby tam dcerku preventivně prohlédli," říká matka Tereza (34).

Nádor velikosti golfového míčku dívence už tlačil na mozek. Vyšetření ukázala, že desetiletá Lauren trpí vzácným lebečním fibromem - rakovinou, která roste uvnitř oka. Ta může být smrtící, pokud se neléčí. Navíc během několika dnů může dojít k úplné slepotě.

Terza teď proto vyzývá všechny rodiče, aby svým dětem nechávali oči pravidelně kontrolovat. "Když mi v lékaři řekli, že musí okamžitě na operaci, byla jsem v šoku. Myslela jsem, že je to všechno byl jen zlý sen, ale nebyl," vzpomíná.

Desetiletá Laura vděčí za svůj život pozornému pracovníkovi z optiky, kam si šla pro sluneční brýle.
Autor: profimedia.cz

Dívenka byla okamžitě převezena do dětské nemocnice v Birminghamu, kde podstoupila náročnou operaci, při níž jí byl nezhoubný nádor vyoperován.

"Dozvěděli jsme se, že dcerka mohla kdykoliv oslepnout. Operace naštěstí dopadla i podle lékařů skvěle. Už pár hodin po ní se Laura chovala jako by se "nic nestalo" a chtěla po nás přinést chipsy a zmrzlinu. Byla jen trochu unavená. Její případ ukazuje, jak tenká může být hranice mezi životem a smrtí," říká Tereza.

Vzhledem k velikosti a umístění nádoru se však nepodařilo odstranit veškerou tkáň. Statečnou Lauren proto zřejmě v budoucnu čeká další operace.

"Nemůžu ani pomyslet na to, co se mohlo stát, kdybych jí nechala odjet na dovolenou. Nechci o tom ani přemýšlet," dodává.