Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Srdcervoucí příběh! Chlapec (4) umírající na rakovinu chce vytvořit nový světový rekord

11. září 2013 | 06:00

Drobné tělíčko mu sžírá rakovina. Poslední rok života strávil v nemocnici. Po návratu domů však malého Henryho (4) čekalo překvapení. Více než 700 narozeninových přání od lidé z celého světa. Díky nim se snad navěky zapíše do Guinessovy knihy rekordů.

Kvůli intenzivní léčbě nemohl Henry Hallam, který trpí agresivní formou dětské rakoviny, s rodiči doma oslavit 4. narozeniny, Ty měl 30. srpna. Lékaři ho tak alespoň na chvíli pustili domů až tuto neděli. Aby si mohl rozbalit dárky, pochutnat si na dortu. Na opožděné narozeninové party na něj čekala více než stovka příbuzných a přátel.

A také téměř osm set přání ze všech koutů celého světa. Nemocný Henry získal srdce i podporu lidí ze zemí tak vzdálených jako je Finsko, Dubaj, Hong Kong, Nový Zéland nebo třeba Austrálie. Jeho rodiče, Elsbeth (29) a Mike (30), kteří na sociálních sítích o zaslání přání umírajícímu synovi požádali, teď doufají, že se mu podaří vytvořit nový světový rekord v počtu obdržených blahopřání. Obálek bylo tolik, že je společně otevírali celé dva dny.

Se svojí malou sestřičkou Georginou.
Autor: profimedia.cz

"Bylo by fantastické, kdyby se podařilo vytvořil světový rekord. Minulý rok byl pro nás všechny skutečnou noční můrou, je to příšerná nemoc a Henry bojoval tak tvrdě," říká Elsbeth.

"Je neuvěřitelné vidět všechny ty obálky. Hřeje nás u srdce, když vidíme Henryho doslova obklopeného přáníčky s podpůrnými zprávami. Budeme si je procházet a číst je jedno po druhém," prozrazuje Mike a dodává:

"Náš malý chlapec je přece tak krásný. Ukázal tolik síly v průběhu minulého roku. Bylo to neuvěřitelně těžké. A bylo to odporné - opravdu není jiné slovo, které by mohlo popsat to, čím si musel projít."

Až příští měsíc se rodiče dozvědí, zda léčba zabrala a Henryho tělo se zbavilo rakovinotvorných buněk. Pokud ano, vyhráno ale stejně nemá. Je 60-80% možnost, že se nemoc vrátí. Smrtelná je až pro 20 % dětí.

Neuroblastom je vzácný typ dětské rakoviny. Jde o maligní nádor, vycházející z buněk nervové tkáně. Nejčastěji se objevuje v břiše, metastázy se pak rozvíjejí nadledvinách a následně se šíří do dalších oblastí, jako jsou kosti, játra a kůže. V České republice je diagnostikován přibližně u 20–30 dětí ročně.