Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Žena prosí o pomoc! Je závislá na dietní kole, vypije 8 litrů denně

17. května 2013 | 06:00

Podivná závislost jí ničí život. "Leze" do peněz. Za dietní kolu ročně utratí v přepočtu víc než sto tisíc korun. Britka Jakki Ballan (42) je zoufalá. Bez své denní dávky kofeinu ale neumí žít.

"Nemůžu být bez své koly déle než 40 minut," řekla Jakki britskému The Sun. "Nedokážu přestat. Snažila jsem se," dodala ještě.

Nezáleží na tom, zda je nápoj v plechovce, ve skle, či plastové láhvi. Jen musí být dietní. Když se nenapije, trpí silnými bolestmi hlavy. Trápí ji nervozita, nekontrolovatelný třes.

Jakki Ballan prosí o pomoc! Bez koly nemůže žít a neví, jak se odporné závislosti má zbavit.
Autor: profimedia.cz/The Sun Online
Denně vypije neuvěřitelných osm litrů "light" nápoje. Ještě nedávno to však bylo dokonce litrů šestnáct. A to rovnou té "plnotučné" varianty. Když však Jakki přibrala přibrala na neúnosnou mez, přešla na verzi dietní.

Závislost si přitom vypěstovala už v dětství. Všechen svůj volný čas totiž trávila na sklenkou dobře vychlazené koly v hospůdce, kterou její rodiče provozovali.

"Vím, že potřebuju odbornou pomoc, netuším ale, kde jí mám hledat," tvrdí zoufalá žena se slzami v očích.

Věděli jste, že...

...kofein je alkaloid, který příznivě stimuluje centrální nervovou soustavu a srdeční činnost. Dočasně potlačuje únavu a probouzí bdělost. Jde pravděpodobně nejrozšířenější stimulant na světě, který se užíváním ve větším množství stává drogou. Při vysazení se mohou objevit nepříjemné abstinenční příznaky: bolesti hlavy, ospalost, vyčerpanost, nervozita.

Zdroj: Wikipedie