Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Čtenářka Eva: Je mi 46 a chci zpátky svou panenskou blánu!

Za navrácení panenské blány je ochotná zaplatit a jak říká, klidně ho podstoupí znova, kdyby si to partner přál.
22. dubna 2013 | 07:00

Dnes je možné téměř cokoliv – ženy si nechávají zvětšit prsa, odstát tuk z bříška nebo si píchají botox, aby neměly vrásky. Ovšem nechat si znova „přišít“ panenskou blánu? Není to už trochu moc?

Kdysi dávno mělo panenství velkou váhu a dívky vstupovaly do manželství „neposkvrněné“. V některých zemích to funguje dodnes. U nás to ale dávno neplatí. Mnohé dívky se dokonce za svoje panenství stydí a chtějí se ho rychle zbavit. Být ve dvaceti panna? Naprosto nemožné!

Ovšem v poslední době se objevují ženy, které naopak po panenství touží, a to z nejrůznějších důvodů. Jako například paní Eva (46) z Prahy.

Toužím být pannou pro svého partnera!

„Po dvaceti letech jsem se rozvedla a našla jsem si nového chlapa. Samozřejmě, že už spolu intimně žijeme, ale když mi řekl, že by si přál někdy nějakou pannu, rozhodla jsem se, že mu udělám radost a absolvuji plastiku panenské blány,“ vypráví paní Eva.

Na první pohled by člověk neřekl, že by snad mohla uvažovat o něčem takovém. Ale už se objednala a zákrok chce podstoupit. Za navrácení panenské blány je ochotná zaplatit a jak říká, klidně ho podstoupí znova, kdyby si to partner přál.

Zpátky k čistotě

Proč to ženy dělají? Podle psycholožky Jitky Nesnídalové může být důvodem touha po návratu k „čistotě“. „Ženy mohou mít pocit, že ve svém sexuálním životě nebyly vždy k sobě poctivé a dělaly věci i proti sobě samým, a tak rekonstrukce panenské blány může psychicky zapůsobit jako jakési zacelení ran na duši."

Panenství podle jejích slov také může představovat sílu, životní energii mladého děvčete, a tak ženy mohou nacházet v rekonstrukci panenské blány určité naděje k „omlazení“ organismu.

Zákrok je náročný a hrozí i komplikace

Navrácení panenské blány je pro mnohé lékaře spíše sysifovská práce, a to proto, že operatér dopředu ví, že jeho práce bude zničena. To ostatně potvrzuje i plastický chirurg MUDr. David Tomášek z Centra estetické plastické chirurgie DaTOm v Praze.

Podle něj tuto operaci nejčastěji požadují ženy z východních zemí, které zde studovaly, a jejich víra jim nedovoluje mít styk před svatbou, takže jde o náboženské důvody. „Naše ženy to dělají pro radost svých partnerů, aby si prožily jakési nové odstraněním panenství,“ dodává. Zákrok sám o sobě náročný je – a to zejména pro jemnost a pečlivost.

 „Na druhé straně jde i o zákrok s velkým rizikem komplikací ve smyslu špatného zhojení. Principiálně se jedná o narušení okrajů prasklin v místě panenské blány a jejich nové pečlivé sešití. Vzhledem k tomu, že se jedná o živý materiál jemný a citlivý, mohou se sešité části, které jsou většinou pod napětím, nezhojit,“ vysvětluje MUDr. David Tomášek.

„V případě, že je původní panenská blána poškozená a není dostatek materiálu, pak lze využít část poševní sliznice. V budoucnu však tato operaci může ovlivnit stav rodidel v průběhu porodu. Přispívá k tomu i bakteriologický obsah pochvy, kde jsou často výtoky, které hojení zrovna nepodporují.“

„Pro pacientku je ale výkon nenáročný, ucítí jen jedno píchnutí a pak už jen tlak a manipulaci operatéra. Po operaci by měla pacientka dodržovat důkladnou hygienu, sexuální život může zahájit kdykoliv po operaci. Možná si pak při styku posteskne, více či méně zakrvácí, a to je veškerý úděl panenské blány,“ dodává MUDr. Tomášek.

A jak to vidíte vy – jakou cenu pro vás panenství má? Uvažovaly byste někdy o podobném zákroku?

Autor: iva