Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Příběh čtenářky: Naletěla jsem podvodníkovi a přišla o padesát tisíc!

Paní Lenka přišla o spoustu peněz
5. května 2013 | 06:00

Několik let si odříkala dobré restaurace a radovánky s jediným cílem, koupit si nové auto. Místo vysněného vozidla pro sebe a svoji rodinu jí zbyly jen oči pro pláč a na bankovním účtu nula. Narazila totiž na podvodníka.

"Všechno jsem měla v hlavě promyšlené. Chtěla jsem velký, klidně i lehce ojetý automobil, kam by se vešla šestiletá dcera společně s autosedačkou pro mého jednoročního synka. Se vším všudy jsem se chtěla vejít do 180 000 korun," uvedla paní Lenka.

Není všechno zlato, co se třpytí
 
Po několika týdnech hledání si konečně vybrala auto, které splňovalo všechny její požadavky. "Co mě překvapilo, byla cena. Ta na rozdíl od jiných aut stejného typu byla o 100 000 Kč nižší. Takže jsem okamžitě napsala majiteli, že mám o automobil zájem. Odpověď přišla velice brzy,“ popisuje svoji zkušenost Lenka.

Pohádka o ropné plošině

Odpověď byla napsána velice špatnou češtinou doplněná o poznámku, že by prodejce byl rád, aby konverzace probíhala v angličtině. "Aspoň se procvičím," řekla si  Lenka. Samozřejmě ji zajímalo, proč dotyčný prodává automobil tak levně. "Dostal jsem práci v zahraničí na ropné plošině. Automobil nebudu potřebovat a chci se ho rychle zbavit." Vysvětlení prodejce Lence stačilo.

Neznámý slíbil auto ukázat za zálohu 50 000 Kč. Slíbil jí, že by ji tyto peníze vrátil, kdyby nakonec k obchodu nedošlo. Lence to přišlo opět jako férové, a na nabídku opět kývla.

Konec asi znáte

"Peníze jsem poslala na účet a čekala, až si auto budu moct vyzkoušet. Nejenže jsem auto nikdy neviděla, ale i po majiteli jako by se slehla zem. Neodpovídal na e-maily, nezvedal telefony, prostě neexistoval. Teprve po týdnu mi došlo, že neuvidím ani automobil ani peníze. Nezbývá mi nic jiného, než znovu začít šetřit- za blbost se platí," přiznává nešťastná Lenka.

Co na to odborník?
"Toto je ukázka typického internetového podvodu. Podezřele nízká cena by pro všechny měla být prvním varováním, že něco nehraje. Základním pravidlem je, nikdy neposílat peníze předem, s prodejcem se nejlépe telefonicky spojit a produkt vidět dopředu před jakýmkoliv odesláním peněz neznámému prodejci. Zvlášť pokud se jedná o takovou investici, jakou je nový automobil. Zároveň nikdy nevěřte textům, které jsou psány zvláštní češtinou a ilustrační fotografie vypadají neobvykle profesionálně,“ poradil Jan Štěpán, manažer serveru Sbazar.cz.

Autor: ema