Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Příběh čtenářky: Nejlepší kamarádka se mi zabíjí před očima

14. prosince 2012 | 06:15

Alkohol nám "pomáhá" v těžkých životních situacích. Stačí pár skleniček a svět se hned zdá lepší. Problémy a starosti zmizí. Jenže tak to není. Alkohol totiž dokáže z lidí udělat během pár měsíců trosky. Na vlastní oči to poznala i naše čtenářka Karolína, které se kamarádka upíjí doslova před očima.

S kamarádkou Zdenou se známe už léta, jsme kolegyně. Hned od počátku jsme si padly do oka, měly jsme na život stejný názor, naše děti byly skoro stejně staré, takže jsme rozebíraly jejich pubertu, společně jsme řešily běžné ženské radosti a starosti.

Zdena byla vždycky moc fajn, milá, vstřícná, ochotná. Přesto jsem o ni postupem času začala mít starost. Když jsme se totiž občas sešly v práci kvůli oslavě narozenin některé z kolegyň, házela do sebe jednu dvojku vína za druhou.

Vždycky se to ale snažila před okolím tak nějak kamuflovat. Tajně si dolévala, seděla stranou, aby nikdo neměl přehled o objemu její sklenice a jejím odbíháním za lahví. Stále jsem si ale říkala, že je to jen můj dojem nebo že prostě má těžké dny a chce se uvolnit.

Alkohol sice ve velkém množství opravdu škodí, ale když si ho dáte občas, přispěje vám naopak k lepší kondici.
Autor: profimedia.cz
Jenže pak se stalo, že se mi zdála lehce přiopilá i v dalších, běžných dnech. Kdysi totiž bývala spíše uzavřenější, neúčastnila se debat, nebyla nikdy středem pozornosti. A najednou, průměrně tak dvakrát třikrát v týdnu zcela bez problémů bavila celé osazenstvo naší kancelář, laškovala s příchozími, vytahovala jeden vtípek za druhým. Z jejího dechu bylo vždy cítit víno.

V dalších dnech jsem jen tak ze zvědavosti přičichla k jejímu hrnku s kávou - byl v něm alkohol. Bylo mi jasné, že má Zdena s pitím velké potíže, když si skleničku neodpustí ani v práci. Říkala jsem si, že tím nejspíš vrcholí její několikaměsíční manželská krize.

V plzeňské ordinaci ordinovala opilá lékařka - ilustrační foto
Autor: profimedia.cz
Když jsem si jednou dodala odvahu a chtěla si s ní o všem promluvit, tvrdě mě odbyla, prý mi do toho nic není, navíc má vše pod kontrolou. No, nevím, za posledních pár měsíců pořádně sešla, už to není ta holka, která měla šmrnc a zvládala tisíc věcí najednou.

Vůbec nevím, jak ji přinutit, aby se sebou něco udělala. Přemýšlím, že se spojím s jejím bývalým mužem a zkusíme společně něco vymyslet, ale vím, že svůj osud má v rukou jen a jen ona. Je mi hrozně líto, že musím její postupné a v posledních týdnech docela rychlé chátrání pouze pozorovat.

Čtenářka Karolína

Autor: připravila: Kateřina Pokorná