Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Obdivuhodný "skřítek": Z nejmenší dívky světa je školačka!

25. září 2012 | 14:45

Nosí oblečení pro novorozence a větší je i její kočka. Přesto má v sobě tahle malá holčička víc odhodlání, než kdokoliv z nás. I přes nepříznivé prognózy lékařů oslavila Charlotte Garside páté narozeniny a teď dokonce nastoupila do školy.

"Je sice malá vzrůstem, o to větší je to však osobnost. Chce dělat všechno to, co dělají pětileté děti. Charlotte rozhodně není typ člověka, který ustupuje do pozadí," tvrdí o své dceři Emma Newman (30) z východního Yorkshiru.

Pětiletá Charlotte Garside je jen osmašedesát centimetrů vysoká a váží necelé čtyři kilogramy. To je téměř pětkrát méně, než je obvyklé u dívek jejího věku. Když si ji Emma přinesla z porodnice, nosila ji v kapse u mikiny, plíny měly velikost kreditní karty.

Nejmenší dívka světa totiž trpí ojedinělou formou nanismu - trpaslictví, pro kterou ani lékaři nemají jméno. Jde o stav, při kterém tělo nedokáže produkovat růstový hormon v dostatečné míře. Navíc má oslabený imunitní systém a cysty na játrech. Její tělesný i duševní vývoj je opožděný.

Ani to jí však nedokázalo zastavit v jejím rozletu. Přesto, že lékaři rodiče varovali, že se jejich dcera pravděpodobně nedožije ani prvních narozenin, je z ní neposedná a zvídavá školačka. Před týdnem se připojila ke spolužákům a ve škole se jí daří.

Pyšní rodiče, Scott Garside a Emma Newman, kteří bojovali, aby jejich dcera mohla vést "normální" život, si tak mohli vychutnat ten úžasný okamžik, když jejich dcerka zasedla do školní lavice.

"Samozřejmě, nejdřív jsem se báli, že by ji mohly ostatní děti zranit, ale má svého vlastního asistenta a zdaleka není tak křehká, jak vypadá," prozradila matka.

A své o tom vědí i tři Emminy sestry, Chloe (15), Sabrina (12) a Sophie (8). "Vypadá sice jako panenka, ale je 'vyrobena' z odolného materiálu. Miluje běhání kolem domu a vyhazování do vzduchu," prozradila nejstarší Chloe a dodala:

"Když se s ní lidé poprvé setkají, obávají se, že by se mohla 'rozbít', pokud by se jí dotkli. Ale ona je naprosto ztřeštěná a ani na vteřinu neposedí."