Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Za holčičku (3) dýchá pes: Bombu s kyslíkem nosí na zádech

19. března 2012 | 14:32

Malá Alida nemůže sama dýchat. Aby mohla mít alespoň trochu život jako jiné děti, všude s ní chodí její nejlepší přítel "Pan Gibbs". Nerozlučný kamarád totiž nosí její přístroj na dýchání. Bez něj by nepřežila.

Když se Alida Knobloch narodila, brzy zjistili, že nikdy nebude sama dýchat. A tak kdyby tato malá dívenka z americké Georgie neměla svého věrného psa, nemohla by jít ani na procházku.

Aby si mohla hrát jako jiné děti, potřebuje mít sebou nemalou tříkilovou bombu s dýchacím přístrojem, bez nějž se neobejde od svých osmi měsíců, kdy jí zjistili závažné onemocnění plic zvané NEHI.

Tato nemoc byla zdokumentovaná teprve v roce 2005 a zatím není lékařům úplně jasné, jak se s ní poprat. Jediná pomoc tedy přichází v dýchacím přístroji, na který musí být postižený neustále připojen.

„Je jasné, že malá holčička nemůže sama pořád nést takovou váhu. Kdybychom s ní všude běhali my, neměla by takovou volnost,“ říkají její rodiče Aaron a Debbie Knoblochovi, kteří proto pro dcerku hledali nejschůdnější možné řešení, aby měla co nejnormálnější život.

Pak viděli televizní pořad o asistenčních psech. Labradoodlové, kříženci labradorského retrievera a královského pudla, jsou původně cvičeni pro slepce. Nakonec se jim však podařilo až v Utahu najít vstřícné cvičitele, kteří jim našli toho pravého, aby uměl nosit i zátěž. Za svou novou kamarádkou cestoval tedy "Pan Gibbs" přes značnou část USA.

„Právě Pana Gibse nám specielně vytrénovali, aby Aida měla pomoc, kterou potřebuje,“ usmívá se nyní maminka Debbie. Doufají, že dcera díky němu bude mít alespoň trochu pohodlnější život.

A tak nyní na dětském hřišti v Louisvillu v Georgii můžete potkat malou holčičku a psa, který na zádech nosí její život. Není to snadné ani pro jednoho z nich, ale nyní se už  jeden bez druhého ani nechtějí hnout. 

Autor: INT, bak