Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zázračné dítě: Holčička se narodila bez krve, vypadala jak z porcelánu

3. dubna 2012 | 17:05

Naprosto bledá pokožka, nulová šance přežít. Lékaři byli při pohledu na "bezbarvé" novorozeně šokováni. Malá Olivia Norton se narodila bez kapky krve v těle. Anomálií, která její jméno navždy zapíše do lékařských učebnic.

"Bylo to úžasné sledovat, když Olivii dali transfuzi a ona pomaličku růžověla. Lékaři i nemocniční personál byli ohromeni. Mluvili o ní jako o "zázračném dítěti". A řekli mi, že kdybych nepřišla včas, moje děťátko by nepřežilo," vzpomíná maminka Louise Bearman (31).

Miminko s porcelánovou pletí

Vzácné onemocnění (fetomaternální krvácení) způsobilo, že krev nenarozeného děvčátka se vracela zpět do matčina oběhového systému. Novorozená holčička měla tak málo hemoglobinu - chemikálie, která přenáší kyslík v červených krvinkách - že tekutina, která jí proudila v těle, nemohla být nikdy nazývána krví.

Olivia přežila jen díky okamžité transfuzi krve
Autor: profimedia.cz

"Byl to zázrak, že Olivia přežila. Byla neuvěřitelně bledá a měla potíže s dýcháním," prozradila sestra, která byla přítomna u porodu. A dodala, že o tak nízké hladině hemoglobinu v krvi za svou dlouhou praxi nikdy neslyšela. Holčička vážící 2350 gramů měla totiž jen 3 g/dcl oproti obvyklým 18-21 g/dcl.

"Olivia byla moje první dítě, takže jsem vlastně nevěděla, co mě čeká - ale rozhodně jsem si nemyslel, že bude mít takovouhle barvu," prohlásila šokovaná Bearman když se teď dozvěděla, že případ její dcerky byl tak neobvyklý, že bude zapsán do lékařských učebnic.

Se šťastnou maminkou Louise Bearman (31)
Autor: profimedia.cz
Věřte mateřským instinktům 

Malá "Sněhurka" přežila jen díky okamžité transfuzi, která její sněhobílou kůži změnila na zdravě růžovou. Za svůj život však vděčí především svým všímavým rodičům.

Ty zarazilo, že jejich nenarozené dítě přestalo šest týdnů před plánovaným porodem najednou kopat. Po třech dnech bez pohybů proto okamžitě navštívili nemocnici, kde lékaři bez zaváhání rozhodli provést okamžitý císařský řez.

"Chci, aby si nastávající maminky uvědomily, jak důležité jsou pohyby jejich nenarozeného dítěte pro kontrolu, že je zdravé. Musíte věřit svým mateřským instinktům," vzkazuje ženám Louise Bearman.