Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Obdivuhodné! Beznohá žena je hollywoodskou kaskadérkou

28. května 2012 | 20:34

Barbara Adside (35) se narodila bez nohou, na svůj osud ale nezanevřela. Naopak zvládá cokoliv, jakoby žádný handicap neměla. Dokonce cvičí koně a hraje v hollywoodských filmech!

Barbara Adside se narodila s vrozenou vadou páteře "spina bifida", proto se jí nevyvinuly nohy.

Lékaři jí navíc hned po narození nedávali velkou šanci na přežití. Rodiče se kvůli tomu dítěte hned vzdali. Ona svůj život však nevzdala.

Nyní už pětatřicetiletá žena se ani v dospělosti nepoddala tragickému osudu a neustále na sobě pracuje. Dostala se dokonce do Hollywoodu, kde působí nejen jako herečka, ale i jako kaskadérka!

Rozhodla se jezdit na koni

Před několika lety si našla další realizaci, začala cvičit koně pro terapie s fyzicky a mentálně postiženými lidmi. “Ke koním jsem vždy měla velmi blízko, ale netušila jsem, že bych na nich mohla někdy i jezdit,” říká.

Pak se ale setkala s jedním koněm v sousedství a cítila prý neuvěřitelné spojení. “Chtěla jsem ho mít, ale věděla jsem, že mi ho jen tak neprodají. Domluvila jsem se proto, že za Black Beauty budu každý den na několik hodin chodit,” vzpomíná. Když to takhle pokračovalo dva měsíce, dosáhla svého cíle. Když totiž sousedé viděli jejich vzájemné propojení, koně jí nakonec prodali.

Největší výzvou pro Barbaru ovšem bylo naučit se na svém novém příteli jezdit. Nemohla z počátku najít trenéra, který by jí s jejím hendicapem chtěl pomoct. Obrátila se proto na “zaříkávače koní”. Nezaručil jí sice úspěch, ale jeho technika po čase zabrala.

Probubnovala se do Hollywoodu

Barbry kobylka Black Beauty se naučila reagovat na jemné signály. Například si umí sednout až k zemi, aby žena mohla pohodlně nasednout, či sesednout. Sblížily se natolik a nacvičily takové triky, že spolu dokonce začaly vystupovat.

Barbara Adside se svým koněm Black Beauty
Autor: profimedia.cz
Její kariéra před kamerou však začala o mnoho dřív, už v jedenácti letech! Vždy totiž měla velké hudební nadání a tak se "vybíjela" bubnováním v jednom floridském klubu. Tam jí také objevil prezident jedné z divizí filmové společnosti Paramount. “Zítra ji chci v Kalifornii,” prohodil prý jen.

Odstěhovala se tedy na opačné pobřeží USA a začala její neuvěřitelná kariéra v reklamách, filmech a hlavně setiálech. Zazářila například i v seriálu “To je vražda napsala”.  I když nehraje žádné hlavní role, filmové úspěchy by jí mohla závidět nejedna krasavice číhající v zástěře servírky před branami filmových studií na svou vůbec první roli.

Raději skočím ze střechy, než jít na schůzku

Nejčastěji je však Barbra najímaná pro kaskadérské práce. “Jít s někým na schůzku je pro mě víc stresující, než skočit z vysoké budovy,” podotýká s úsměvem. “Když skáču, vím, co dělám, ale nevím, co si mám povídat s cizím člověkem,” objasňuje.

Nedávno si žena pořídila dalšího koně Jet Black, s nímž se chystá také vystupovat. Pokud bude mít příležitost, pořád chce i hrát ve filmech, či reklamách. Jejím snem je ovšem zahrát si v nějakém filmu se svým prvním koněm Black Beauty.

“Narodila jsem se s instinktem přežít. Když jsem se učila chodit na protézách a upadla, nedovolila jsem nikomu, aby mi pomohl vstát. Nyní, když upadnu a nezvládnu to sama, nemám problém poprosit o pomoc. Pokud se ale pro něco rozhodnu, vím, že to dokážu úplně sama,” uzavírá Barbra.  

Autor: bak