Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Příběh čtenářky: Manžel na mě ušil boudu, aby se rozvedl

Muž dokáže být někdy zákeřnější než žena.
5. února 2012 | 06:43

Andrea uvěřila člověku, který měl dvě tváře. Ona ale dlouhá léta viděla jen tu jedinou. Slepá láska a naivita způsobily, že se nechala zneužít vlastním manželem.

Vdávala jsem se poměrně mladá, bylo mi 24 let. S mužem jsem před svatbou chodila necelé dva roky. On byl Čechoameričan žijící částečně za oceánem a v Praze.

Profesí byl fotograf, pracoval pro renomované americké časopisy. Specializoval se na snímky mladých slečen – modelek. Takhle na začátku vztahu vyfotil i mě, ale nikdy mi nedokázal říct, kde moje snímky skončily.

Po celou dobu našeho chození i manželství trvajícího pět let se choval vždycky jako bohém, hvězdný světový fotograf, jehož kariéra je mimořádně úspěšná.

Začala jsem psát erotickou povidku

Když jsem dva roky po svatbě nakousla téma děti, hned se začal bránit, že si rozhodně potomky ještě nemůžeme dovolit. Nejprve prý musí vydělat nějaké slušné peníze. Navíc ho prý zcela pohlcuje práce, neměl by na děti dostatek času.

Nechtěla jsem ho nutit. Čas plynul, on si fotil po světě a dokončoval přístavbu na domě, kde jsme žili s jeho rodiči. Já jsem pracovala v jednom vydavatelství jako novinářka.

Když jednoho dne přišel s tím, jestli bych nechtěla napsat povídku do známého newyorského časopisu, pro který externě pracoval, zdálo se mi to jako báječný nápad. Říkala jsem si, že bych tím mohla, pokud se mi práce povede, odstartovat skvělou kariéru.

Chtěla jsem sobě i muži dokázat, co ve mně je. Pustila jsem se do práce opravdu zodpovědně. Hrdinkou povídky jsem byla já sama. Dílko mělo tak trochu erotický nádech a mě bavilo si při psaní vymýšlet různé zápletky.

Chtěl ověření od notáře

Když jsem povídku dokončila a manžel si ji přečetl, přišel s tím, že by bylo dobré ji ještě trochu okořenit nějakými sexuálními pikanteriemi. Spolu jsme ji vylepšili a dali ji přeložit do angličtiny.

Když muž řekl, že by bylo dobré můj počin ještě ověřit u notáře, aby to bylo jednoznačně moje autorské dílo, vůbec mě nenapadlo, že za tím vším číhá pořádná levárna.

Místo toho, aby moje dílo poslal do New Yorku, začal mě totiž podezřívat, že jsem všechno, co jsem napsala, sama zažila na vlastní kůži. Příběh považoval za jednoznačný důkaz nevěry a chystal se to použít proti mně při rozvodovém řízení.

Byla jsem v šoku! Snažila jsem se rozvod oddalovat, vysvětlovala jsem stále dokola, jak se věci mají. Svého muže jsem přes to všechno neskutečně milovala.

Zatajil mi dva rozvody

Jenže z něho se postupně stával můj úhlavní nepřítel, který jen kalkuloval s tím, jak to udělat, aby mi nemusel při rozvodu dát cokoli cenného. Na moje prosby, sliby a slzy vůbec nereagoval. Rozvedli nás bez větších problémů za pár měsíců.

Zpětně si uvědomuji, že moji důvěru a naivitu zneužil vícekrát. Dokázal mnou neskutečně manipulovat. Zatloukl mi třeba i to, že byl v Americe už dvakrát ženatý, měl tam dva syny, na které neplatil.

Navíc byl v zámoří i několikrát trestaný. U nás v Čechách měl dokonce pozastavené podnikání. Byla jsem z těch zjištění ještě více zklamaná. Trvalo mi léta, než jsem se z konce manželství oklepala.

Teď studuji vysokou školu, mám nového přítele a společně plánujeme rodinu. Jenže v mém srdci se zabydlela nedůvěra a já ji za žádnou cenu nemůžu vyhnat. Trápí mě pocit, že se na nikoho už nikdy nebudu moct zcela spolehnout.

Čtenářka Andrea