Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nejdřív leukémie, pak tragická nehoda

4. ledna 2011 | 05:00

Neštěstí jakoby je pronásledovalo. Pro rodinu Dziwnielových z polského Bialystoku byl loňský rok dramatický. Malý Dominik (9) onemocněl leukémií, jeho matka pak málem zemřela při nehodě. Naštěstí rodina vše překonala, ačkoli to pro ně vůbec nebylo snadné.

Tolik utrpení by vzalo sílu každému z nás. Vše přitom začalo docela nevinně. Před více než rokem Dominik onemocněl. Vše ukazovalo na obyčejný zánět. Léčba antibiotiky však nepřinášela žádné výsledky. Ze dne na den mu bylo hůř a hůř.

"Dominik nemohl jíst, pořád spal, měl vysokou horečku," říká Sylvie Dziwniel (32), chlapcova matka. Doktoři nakonec objevili, že jde o leukémii. Vyšetření ukázala, že může pomoci transplantace kostní dřeně. Naštěstí mohla být dárcem chlapcova sestra Diana (12).

Život jim kladl do cesty překážky

Přesto právě tady nastal problém. Paní Sylvie, která vychovává děti sama, žila v malém domečku. S dětmi spala ve stejné posteli. Potřebovala pomoc, protože po transplantaci děti musely být ve sterilních podmínkách. Začala tedy shánět peníze na rozšíření domu. Vše se ubíralo správným směrem. Stanovené bylo i datum transplantace: 1. února v nemocnici v Lublani.

Celá rodina tam přijela dokonce o týden dříve, aby se nic nemohlo pokazit. Těsně před operací se však ukázalo, že chybí jeden potřebný dokument. Paní Sylvie pro něj musela zajet. Vlakem odcestovala do Varšavy, kde jí známý taxikář nabídl, že ji může odvézt do Bialystoku. Dokonce téměř zdarma.

Velkorysá nabídka se málem stala osudnou

Paní Sylvie nabídku ráda přijala. Tlačil ji čas a cesta autem byla podstatně rychlejší než vlakem. Osud byl však nemilosrdný. Třicet kilometrů od domova do taxíku narazil kamión. Tři lidé, kteří cestovali s matkou Dominika, zemřeli. Ona jediná o vlásek unikla smrti. Byla však vážně zraněna.

Lékaři bojovali dramatický boj o její život. Paní Sylvie strávila několik týdnů v komatu. Podstoupila mnoho náročných operací. V této době v Lublani bojoval o svůj život i její syn. Chlapec, který přišel spolu po transplantaci, on žádal o jeho babička, aby maminky. Ale nemohl jsem mu říct pravdu. Teprve po několika měsících, rodina může setkat v sadě.

Těžká životní zkouška snad skončila

"Někdy si říkám, proč nás Bůh vystavil takovéhle zkoušce. Ale vzápětí mu děkuji, že jsme to všichni přežili a že dnes žijeme vlastně úplně normálním životem," svěřila se paní Sylvie.

Ačkoliv její rehabilitace stále probíhá, s pomocí dobrých lidí pomalu staví svůj dům. "Nejdůležitější ale je, že obě děti jsou zdravé. Dominik brzy absolvuje všechna očkování a bude schopen vrátit se do školy mezi spolužáky," říká s nadějí v hlase paní Sylvie.

Zdroj: Fakt.pl

Autor: INT, Klena