Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Martin (15): Tančím i bez jedné nohy!

29. září 2010 | 07:59

Je cílevědomý a nezlomila ho ani těžká rána osudu. Tanečník Martin Slávik (15) z Brna přišel po těžkém úrazu, kdy spadl pod tramvaj, o nohu. I když skončil na vozíku, dokázal se vrátit ke svému milovanému tancování. A teď začne hrát i vozíčkářský basketbal!

Martin šel loni v listopadu na trénink taneční skupiny Dynamic. „Uklouzl jsem a spadl pod tramvaj, která mě přejela,“ popsal osudný okamžik žák deváté třídy. Utrpěl vážná poranění obou nohou a o tu pravou nakonec přišel.

Štěstí v neštěstí

Slávik měl štěstí v neštěstí. Podrželi ho kamarádi z taneční skupiny. „Byla tam vynikající parta. Děcka mě přivítala zpět. Trenérka mě podržela a do nemocnice mi vzkázala, že do choreografie zařadí vozík. Takže pokračuji v tancování na vozíku,“ říká Martin.

Ten by teď chtěl začít i s basketbalem. „Na tréninku jsem zatím ještě nebyl, ale měl bych hrát v jednom týmu s motocyklovým závodníkem Lukášem Šemberou. Ten je po pádu z motorky taky na vozíku,“ upřesnil.

Martin Slávik se stal tváří nadačního fondu Modrý hroch, který se snaží zlepšit péči o děti zraněné při úrazech. A začal spolupracovat i s patronem nadace, lyžařem Ondřejem Bankem.

Ten s dalšími sjezdaři Kryštofem Krýzlem a Filipem Trejbalem přispěl fondu částkou 21 500 korun. Za každý bod získaný ve Světovém poháru totiž dali stokorunu. „Doufám, že budeme jezdit čím dál líp a ještě víc přispějeme,“ dodal Bank.

Autor: Ondřej Požár, hto