Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Tělíčko v nemocnici nenašla: Mé dítě ztratili jako kus hadru

29. září 2010 | 05:00

Veliká tragédie potkala Hildegardu Šimáčkovou z Milínova na Klatovsku. V nemocnici v Českých Budějovicích porodila chlapečka, který ale brzy zemřel. Další rána zastihla nešťastnou ženu, když chtěla svého mrtvého chlapečka pohřbít. Děťátko totiž pohřební služba v nemocnici nenašla a žena doteď neví, co se s tělíčkem stalo.

„Narodil se mi chlapeček. Dala jsem mu jméno Martin Richard. Ale asi po 10 hodinách umřel. Přemluvila jsem doktorku, aby mi mého chlapečka přinesli ještě ukázat. Domluvila jsem se s doktorkou, že tělíčko zůstane po pitvě na patologii a až mě pustí z nemocnice, tak si ostatky vyzvednu. O tom, že budu moci své dítě pohřbít, mě ujistil i pan primář,“ vylíčila Blesku Šimáčková.

Nemůže ani pohřbít syna

Kvůli těžkému porodu zůstala v nemocnici ještě 12 dní. „Když jsem odcházela, znovu jsem jim říkala, že si synkovo tělíčko odvezu. Oni tvrdili, že můžu,“ svěřuje Blesku Šimáčková a slzy jí tečou po tváři. U pohřební služby v Sušici si tak objednala pohřeb svého dítěte. „Pohřebáci zatelefonovali do Českých Budějovic, že si jedou pro tělíčko. V nemocnici jim řekli, ať přijedou,“ pláče Šimáčková. Když ovšem osádka pohřebního vozu přijela do nemocnice, zjistila, že mrtvolka tam není. „Když jsem chtěl vědět, kde je, tak mi na patologii odpověděli, to radši nechtějte vědět. Pak mi zase naznačovali, že tělíčko nechali spálit,“ řekl Miroslav Adámek (42) z pohřební služby.

Nemocnice se ke ztracené mrtvolce novorozeněte nechtěla moc vyjadřovat. „Máme zatím jen neoficiální kusé informace. Policie nás dosud nekontaktovala a my se tedy nemáme k čemu vyjadřovat,“ řekl Blesku v pondělí mluvčí nemocnice Jan Dušek. O den později nemocnice reagovala takto: „O pohybu zemřelého dítěte je vedena kompletní dokumentace a víme, že ani na vteřinu nebylo postrádáno. Dítě bylo po 11 dnech pobytu na patologii odvezeno pohřební službou a úředně pohřbeno,“ uvedl v prohlášení předseda představenstva nemocnice Břetislav Shon.

Nešťastná žena podala trestní oznámení. „Zatím není jasné, zdali to byl trestný čin, přestupek nebo vůbec nic. Musíme shromáždit dokumentaci a vyslechnout zaměstnance nemocnice,“ řekl jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner.

Autor: Vlaďka Hradská, Zbyněk Schnapka, hto