Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zohyzděná žena: Nový obličej si nasazuje jako masku

18. července 2010 | 10:15

Když jí bylo 16, vyšla jejímu kamarádovi z pušky náhodná rána a ona přišla o oči, nos a tváře. Dívka pak přes obličej musela nosit pásku, aby deformaci a jizvy nevystavovala pohledům lidí.

Až teď se Američanka Chrissy Steltz (27) dočkala nového obličeje.

Chrissy měla v mládí problémy se zákonem. Jednou se zúčastnila úspěšné krádeže zbraní, a pak se svými kumpány oslavovala. Uprostřed zábavy došlo k náhodnému výstřelu z jedné z ukradených zbraní. Chrissy přišla o oči, nos a tváře. Mladík, který ji postřelil, si odseděl 27 měsíců.

Největší trest

Chrissy během krádeže čekala v autě a nebyla obviněna. Úřady usoudily, že její zranění je dostatečným trestem. Po šesti týdnech v nemocnici byla dívka propuštěna do domácí péče – slepá, beznosá, s rekonstruovanou čelistí.

Zpět do života ji přivedl její zubař Larry Overa. Vytvořil jí protézu – oči z akrylátu, tváře a nos ze silikonu. Nasazuje se jako maska.

Žena pak musela podstoupit ještě několik operativních zásahů, aby maska šla vůbec nasadit. Ale výsledek je skvělý: Materiál protézy je tak měkký, aby kopíroval i mimické pohyby původního obličeje!

Autor: INT, so, hto