Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Britka trpí vzácnou alergií: Může ji zabít i kapka vody!

Když prší, bez deštníku nesmí udělat ani krok
20. května 2010 | 10:35

Když prší, jde jí o život. Bez deštníku nesmí vyjít ven. I jediná kapka by ji totiž mohla zabít. Britka Emily Payne (20) trpí vzácnou alergií na vodu, kterou má jen 44 lidí na celém světě! Sebemenší kontakt s vodou jí způsobuje ošklivou vyrážku.

Alergická je také na chlad. Nesmí jíst zmrzlinu, nesmí se koupat, nesmí skoro nic...

do styku s mou kůží, stačí k tomu, aby se odstartovala silná alergická reakce. Je to děsivé, ještě jsem se s tím nedokázala vyrovnat,“ vypráví Emily, které byla nemoc diagnostikována v šestnácti letech. První symptomy se však objevily už o tři roky dříve, když byla s přáteli u moře. I přesto, že byla ve vodě pouze krátce, měla vždy velmi silnou vyrážku. Tehdy ale ještě nikoho nenapadlo, jaká je její skutečná příčina.

Od té doby se alergie ještě zhoršila. Kromě vody se k ní přidala také alergie na chlad. Emily proto nevychází z domu bez injekční stříkačky s adrenalinem, který musí mít neustále u sebe. „Stačí trocha vody a už se mi dělá vyrážka. Celá zrudnu a vypadám jako humr,“ popisuje své zdravotní komplikace. Kdyby si ale adrenalin nepíchla včas, upadla by do bezvědomí.

„Lékaři nedokážou říct, jestli se někdy můj stav zlepší. Ale já prostě doufám, že jednou budu zdravá,“ dodává Emily. Šance, že člověk onemocní podobnou alergií, je 1:100 milionům. Potvrzuje to i lékař dívky Sunil Chopra: „Za dobu své dvacetileté praxe jsem se s podobným případem ještě nesetkal.“

Autor: INT, vk