Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rodinná tragédie: Dívka (3) ubila sestřičku

ilustrační foto
20. listopadu 2009 | 15:11

Policie v ruském městě Engels v Saratovském regionu šetří smrt dvaadvacetidenního novorozence, kterého pravděpodobně zabila jeho vlastní sestra.

"Novorozená holčička byla v kritickém stavu převezena do nemocnice, kde zemřela na vážná poranění hlavy," řekl novinářům vyšetřovatel Igor Filonenko.

Soudní lékař při ohledání zjistil, že třítýdenní děvčátko zemřelo násilnou smrtí. Malé tělíčko bylo plné modřin a na mnoha místech neslo stopy brutálních kousanců. Mnohočetná vnitrolebeční zranění vypadala, jako kdyby s holčičkou někdo mlátil o zem.

Při vyšetřování se ukázalo, že za smrt dítěte může její vlastní tříletá sestra, která na svého nového pravděpodobně sourozence žárlila. Dívka je však opožděná ve vývoji, vůbec nemluví a tak nemůže sama říct, co a proč vlastně udělala.

Policie při vyšetřování dále zjistila, že si oba rodiče dali pár skleniček a pak tvrdě usnuli. Matku probudil až pláč starší dcerky, která stála nad sestřičkou, ležící na zemi. Okamžitě dítě vzala do náruče, holčička už se ale vůbec nehýbala a na žádné podněty nereagovala. V šoku okamžitě zavolala záchranku.

Vyšetřovatel rodiče děvčat podezřívá z nadměrné konzumace alkoholu. V souvislosti s tím budou pravděpodobně obviněni z neplnění odpovědnost za výchovu nezletilého. Za to jim hrozí maximální trest až tři roky odnětí svobody.

Zprávu o děsivé události přinesl server pravda.ru.

Sourozenecká žárlivost může být nebezpečná

Mezi sourozenci často ti větší ubližují těm menším. Cítí se totiž ohroženi. Ze začátku může jít jen o takové rádoby nevinné pošťuchování, které bychom však rozhodně neměli přehlížet. Postupně totiž může přejít i v bití a fyzickou agresi.

ilustrační foto
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

"Když jsem si domů z porodnice přinesla svého mladšího syna, ten starší, v té době tříletý, se se ztrátou mé pozornosti jen těžko vyrovnával. Všechny ostré předměty jsme před ním museli schovávat, protože chtěl malému vypíchnout oči, aby mě neviděl," svěřila se nám naše čtenářka paní Františka.

Skutečnost, že najednou nejsou právě ony "středem vesmíru", děti špatně snášejí. Mladší sourozenci jim seberou veškerou pozornost, protože vše se najednou točí kolem nich. Alespoň tak to dítě vnímá.

"Děti své emoce hodně silně prožívají, potřebují o nich mluvit nebo je vyjádřit třeba hrou, jinak je úplně zaplaví a ovládnou a pak snadno může dojít k tragédii," řekl nám dětský psycholog Petr Pöthe.

Důležité je dítě připravit na příchod sourozence včas, vysvětlit mu, že do rodiny sice přibude další člen rodiny, který bude nějakou dobu potřebovat naši péči, protože je moc malinký a sám se o sebe nedokáže postarat, ale že to vůbec neznamená, že bychom ho přestali mít rádi. Můžeme ho dokonce i požádat o "pomoc" s péčí o mladšího sourozence, nikdy ho však do ní nesmíme nutit.

I tak je ale důležité, snažit se po příchodu z porodnice rozdělovat svou rodičovskou lásku a pozornost mezi sourozence rovnoměrně, i když zvláště v prvních měsících to může být obtížné.

"Maminka by si měla i přes velké vytížení vždycky najít chvilku na vyslechnutí všech dětských 'slastí i strastí' staršího dítěte. Důležitou roli zde ale hraje i otec, který by se měl pokusit kompenzovat dítěti sníženou pozornost ze strany matky. Je důležité, aby se mu co nejvíc věnoval a dítě tak nemělo pocit, že ztrácí své výlučné postavení v rodině," uvedl Pöthe.

Autor: INT, lena