Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Postižený David (4): Úřady mu vzaly peníze i vozík!

„David stále nechodí, bez opěry nesedí, hýbe jednou rukou. Musím mu pomáhat ve všem,“ zlobí se nad rozhodnutím úředníků matka.
3. prosince 2009 | 05:00

Těžký život má Michaela Křížová (35) z Chomutova, matka Davida (4), který je postižený dětskou mozkovou obrnou. Aby toho nebylo málo, úředníci ji svým rozhodnutím připravili o 4 tisíce měsíčně a revizní lékař jí zase zamítl možnost, aby David dostal elektrický invalidní vozík.

Jak k těmto, podle paní Michaely, nespravedlivým rozhodnutím došlo? Od narození postižený David se bez cizí pomoci neobejde. Nechodí, sám nesedí, má nepohyblivou i ruku. Komise magistrátu to vidí ale jinak. Na doporučení posudkové lékařky totiž vynesla verdikt, že se chlapec zlepšil a magistrát matce ihned snížil příspěvek na péči o celé 4 tisíce korun.

„Prvním důvodem je změna zákona, druhým stupeň závislosti na další osobě, který určila posudková komise,“ říká mluvčí chomutovského magistrátu Tomáš Branda. Blesk se zajímal i o stanovisko posudkové lékařky, ta ale na otázky neodpověděla. Paní Michaela se proti rozhodnutí samozřejmě odvolala. Ve středu ale dostala zápornou odpověď.

Elektrický vozík si mohl David vyzkoušet. Byl na něm spokojený.
Autor: autorka a archiv rodiny

David také přišel o možnost jezdit v elektrickém invalidním vozíku. Ven totiž může jen ve speciálním kočárku, ale sednout si do něj nechce. „Lidé se totiž občas pohoršují, že takový velký kluk je v kočárku. David tyhle řeči vnímá a proto do kočárku nechce. Vyzkoušel si nyní elektrický vozík a byl šťastný, že je samostatný a může být s dětmi,“ řekla Blesku matka. Ihned také o elektrický vozík pro syna pojišťovnu požádala.

„Psycholožka mu ho doporučila, ale revizní lékař obratem zamítl,“ řekla samoživitelka tří dětí s tím, že už se jí podařilo získat 50 tisíc na jeho koupi. Stojí ale 137 tisíc. „Limitující pro přidělení vozíku je věk 10 let, jen v tom případě může revizní lékař schválit přidělení vozíku,“ zdůvodnila rozhodnutí dětská neuroložka Bronislava Korsová, která po dohodě s revizním lékařem žádost¨zamítla. Nevyloučila však, že pro děti pod 10 let rodiče elektrický vozík mohou získat jiným způsobem.

Autor: Helena Lacinová