Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Skandál: Nechali zemřít dítě, pak i matku!

Ľubka († 36) byla podle rodiny silná osobnost a zdravá rodička.
24. listopadu 2009 | 11:00

Celé Slovensko teď pláče pro Ľubku Frankovou (†36), která zemřela po porodu mrtvé dcerušky Dianky. Její manžel Rasťo (36) tak najednou přišel o ženu i dítě. Doma mu zůstal syn Rasťo (15) a dcerka Natálka (13). Rodina obviňuje ze smrti Ľubky nemocnici ve Spišské Nové Vsi.

 

Ľubka měla rizikové těhotenství a po obvyklé kontrole u své obvodní gynekoložky se na její doporučení v pátek ohlásila na příjmu. Primář gynekologicko-porodnického oddělení ji však podle ženiny matky odmítl na oddělení přijmout s odůvodněním, že má ještě vysoké bříško, a má proto odejít domů.

"Měla už s sebou zabalené všechny věci, výbavičku i náušničky pro dcerku, na kterou se tolik těšila" “ pláče její otec Pavol Gerda (62). Doktoři ženu však v pátek ráno poslali domů. Jenže ten samý večer ji s kontrakcemi přivezli na oddělení, kde zjistili, že plod je mrtvý.

Když Ľubce oznámili, že je dítě mrtvé, požádala lékaře o vyjmutí plodu císařským řezem. Že se na porod necítí a je slabá. Porodník to odmítl s tím, že není co zachrańovat.

Vyčerpaná rodička poslala rodinu domů. "Prosila nás, abychom nechodili v černém. Chtěla na to zapomenout,“ vypráví říká se slzami v očích tchýně Anna (58), která u Ľubky byla po celou dobu. V nemocnici pracuje jako uklízečka. Ľubka 18 hodin po smrti Dianky porodila, 10 minut nato upadla do bezvědomí a už se neprobrala. „Držela jsem ji za ruku, když umírala," říká tchýně Anna.

Rodina podezírá lékaře z vážných chyb. "Měli si ji tam hned nechat na pozorování, a ne ji posílat domů," uvedla tchyně Anna, která Ľubku držela až do poslední chvíle za ruku. Příbuzní také kroutí hlavami nad zacházením s mrtvým miminkem.

Výzva pro čtenáře Blesk.cz: Odmítli vás u lékaře nebo v nemocnici ošetřit? Myslíte si, že lékaři pochybili v péči o vás či vaše blízké?
Pište na e-mail online@blesk.cz.

Autor: Čas.sk, lena