Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Karen (37): Nepamatuje si, kdy syna nakrmila, ani že ho porodila

Karen si bohužel nepamatuje ani kdy malého George naposledy nakrmila.
3. listopadu 2009 | 05:15

Britská maminka si vše pamatuje jen několik hodin, maximálně dní. Po prodělaném zápalu mozkových blan totiž trpí ztrátou paměti.

Kvůli ní Karen Wilkinson-Wigham už ani neví, že v září porodila syna. Často si ani nevzpomene, co dělala před dvěma hodinami. Příběh přinesl v pátek deník The Sun.

Po narození malého George si proto Karen začala vést "Maminčin deník", do kterého si každý den zapisuje podrobnosti z jeho života a pokroky, které každý den dělá. Jen tak má totiž jistotu, že nezapomene na klíčové momenty z jeho dětství.

"Vůbec si nepamatuju na porod, dokonce ani nevím, kdy jsem ho naposledy krmila," popisuje své složité mateřství Karen. "Zapisuju si proto, kdy jsem ho naposledy krmila nebo mu měnila plíny, a na mobilu si vždycky nastavím upozornění, kdy má být další," vypráví dál. "Nejhorší na tom je ale to, že si vždycky musím své zápisky přečíst, abych si vůbec uvědomila, že dítě, které držím v náručí, je mé vlastní."

Všechny problémy začaly, když Karen v roce 2005 onemocněla zápalem mozkových blan a upadla do těžkého komatu. Byla ve velmi vážném stavu a lékaři byli přesvědčeni o tom, že se z něj už neprobere. K jejich velkému překvapení se z něj po třech měsících probrala a zdálo se, že všechno nakonec dobře dopadne.

Její maminka se novinářům svěřila: "Byla to taková úleva, když se konečně probudila. Věděla, kdo jsem, a potom se obrátila na manžela a řekla 'Ahoj, tati.'."

K překvapení lékařů i rodiny Karen nepoznávala vlastního manžela. Když za ní Brian (44) přišel do nemocnice, udiveně se zeptala: 'Kdo to je?'

Je jasné, že díky tomu jejich vztah ochladl. "Musela jsem se do Briana znovu zamilovat," říká Karen. To se nakonec povedlo a letos se z nich stali pyšní rodiče malého George.

Karen ještě čekají měsíce, možná i roky, fyzioterapií, díky kterým by se měla znovu naučit chodit. Výpadky paměti, které jí nemoc způsobila, jsou však trvalé, nezbývá jí proto nic jiného, než se spolehnout na svůj deník.

Autor: INT, lena