Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jana (30): Exekutor mi řekl, ať vyhodím mámu z domu!

21. října 2009 | 14:18

Exekuce vám může obrátit celý život vzhůru nohama! O tom se na vlastní kůži přesvědčila Jana L. (30), když u jejích dveří jednoho dne zazvonil exekutor a hrozil zabavením takřka veškerého majetku kvůli dluhům její matky.

Janina maminka, která je teď už v důchodu, přišla o všechen majetek při neúspěšném podnikání v devadesátých letech. Její dluhy se i s úroky vyšplhaly až na tři miliony korun a úřady jí postupně sebraly úplně všechno. Neměla kam jít, a tak se obrátila na dceru s žádostí o dočasný azyl. V září navštívil Janin dům, kde žije s dětmi a manželem, exekutor. Jana popisuje návštěvu jako zlý sen. "Poté, co vešel dovnitř, choval se, jako by byl dům jeho," vylíčila hrůzný zážitek.

"Bylo mu úplně jedno, že mámě tady vůbec nic z vybavení nepatří, a vnikl dokonce i do druhé části domu, která má jiné číslo popisné. Když zjistil, že je tam dražší vybavení, ihned si začal sepisovat majetek. Chtěl zabavit dokonce i vybavení dětského pokoje," pokračuje Jana. Exekutor si poté sepsal veškeré vybavení domu a rodině údajně nabídl obchod - když mu na místě zaplatí 22 tisíc, na které je vypsána exekuce, a dalších 20 - 25 tisíc za zásah, vybavení neodveze. "Nakonec jsme si půjčili 25 tisíc a exekutor odjel s tím, že si za měsíc přijede pro dalších 25 tisíc za zásah. Naprosto se s námi odmítal o čemkoliv bavit. Co zabaví, nebo nezabaví, je prý jen na jeho uvážení. Choval se jako mafián," popisuje Jana.

"Když jsme se ptali, co máme v této situaci dělat, řekl nám exekutor jen: 'Vyhoďte ji z domu," vypráví. Zoufalá Jana teď stojí před těžkou volbou - vyhodit zadluženou matku na ulici, nebo přijít o všechno. "Není možné, aby se maminka kamkoliv přehlásila, a na bydlení jinde prostě nemá peníze," zoufá si Jana, která má teď strach z toho, co bude dál. Už na konci října má exekutor přijet znovu.

Na chování exekutora jsme se zeptali na exekutorské komoře. "Exekuční vykonavatel má ze zákona právo vniknout na jakékoliv místo, o kterém si myslí, že se na něm dotyčný zdržuje. Dlužník tam přitom ani nemusí mít trvalé bydliště. Zabavit pak může vykonavatel cokoliv, o čem se domnívá, že patří dotyčnému," popsala nám mluvčí komory Monika Zajícová. Člověk, kterému byl neoprávněně zabaven majetek, pak sice může podat takzvanou vylučovací žalobu a požadovat jeho vrácení, jenže až do rozhodnutí soudu se musí bez svých věcí (například nábytku) obejít.

Co všechno vám může exekutor zabavit:

Skoro vše, o čem se domnívá, že patří vám. Pokud se u vás nachází i věci někoho jiného, musíte to prokázat a podat žalobu k soudu, který exekuci nařídil. Pokud vám soud vyhoví, exekutor bude pokračovat v zabavování až po uplynutí doby odkladu.

Exekutor naopak nesmí zabavit věci nezbytně nutné k uspokojování hmotných potřeb a k plnění pracovních úkolů, ani věci, jejichž prodej by byl v rozporu s morálními pravidly (např. snubní prsten, oděvy, nutné vybavení domácnosti, peníze do 1000 Kč).

Co dělat při exekuci:

*Snažte se snížit náklady na exekuci tím, že budete s exekutorem spolupracovat dřív, než vám přijede zabavit majetek. Zkuste se pokud možno domluvit na splátkovém kalendáři. Během exekučního řízení stojí skoro všechno peníze – doručování obsílek, pátrání, na jaké se zdržujete adrese, i otevírání zavřeného bytu.

*Žádejte vždy občanský i služební průkaz a listiny týkající se exekuce. Dostat byste měli i exekuční příkaz s kulatým razítkem a podpisem exekutora. Pokud budete mít pochybnosti, a nebude-li na místě přítomna policie, volejte linku 158.

*Všechny zabavené věci musí exekutor zapsat do protokolu. Pokud jsou v soupisu majetku věci, které vám nepatří, uveďte je do zápisu. Majitel věcí by měl exekutora co nejdříve kontaktovat.

*Proti nařízení exekuce se můžete odvolat k příslušnému soudu. Odvolání však nemá odkladný účinek, takže exekuci nezastaví ani nezdrží.

Výzva pro čtenáře: Máte i vy negativní zkušenost s exekutory? Napište nám na e-mail online@blesk.cz
Autor: rvs, pet