Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Chceme přepsat byt na dceru, jak postupovat?

Právník vám poradí nejlépe.
29. ledna 2009 | 06:41

Jsme manželé (oba v důchodu). Vlastníme byt v Praze, který nám byl připsán v tomto měsíci do katastru nemovitostí. Na koupi bytu si naše dcera vyřídila úvěr ve výši 376 tisíc korun.

Ten samozřejmě už začala splácet. Výše úvěru odpovídá ceně, za kterou jsme byt od městského úřadu odkoupili. Chceme byt přepsat na dceru a rádi bychom věděli, jak máme postupovat a jakou částku přibližně budeme pro převod potřebovat. Dodatečně jsme se dozvěděli, že jsme toto měli udělat před privatizací a bylo by to zdarma, ale bohužel jsme to nevěděli. Marcela Líznerová

Právnička odpovídá:

Mgr. Nora Vlášková,
občanské a rodinné právo

Vážená paní Marcelo,

v zásadě máte dvě možnosti. Byt můžete na dceru přepsat formou darovací smlouvy, nebo jí ho odkázat v závěti. Pokud jde o darování bytu, platila by se daň darovací, která se platí z ceny majetku snížená o prokázané dluhy. Sazba daně je diferencovaná dle ceny majetku a zařazení poplatníků do skupin dle příbuzenského vztahu. Dcera jako přímý potomek patří do skupiny první - tedy nejvýhodnější. Pokud je však cena vašeho bytu vyšší, vyplatilo by se vám dceři byt odkázat v závěti. Dědická daň je oproti dani darovací výhodnější, pro první dědickou skupinu platí úplné osvobození od daně.

Přeji mnoho štěstí.

Právník vám poradí nejlépe.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Autor: připravily: mif; duš