Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Chci vrátit byt synovi

Chci, aby po mé smrti dostal byt zpět můj syn.
8. září 2008 | 07:11

Co mám dělat, abych po své smrti vrátil majetek synovi? Žiji se svou druhou ženou v bytě, který je mým vlastnictví. Po rozvodu s první ženou jsem se odstěhoval.

Ona zůstala bydlet v našem tehdy městském bytě. Po nějaké době začal byty magistrát prodávat. Ona byt koupila a za tři roky po koupi ho darovala darovací smlouvou našemu synovi. Syn v bytě nebydlel (žije v Rakousku). Po matčině smrti ho darovací smlouvou přenechal mně, jakožto svému otci. V tomto bytě teď bydlím se svou druhou ženou. Chtěl bych vědět, jestli by na tento byt po mé smrti měla nárok moje druhá žena a její syn, nebo by zůstal v majetku mého syna, který mi jej daroval. Děkuji za radu.
Milan

Na vaše otázky odpovídá:

Mgr. Nora Vlášková, občanské a rodinné právo

Vážený Milane,

pokud byste zemřel a nesepsal platnou závěť, automaticky by dědili dědici z první skupiny, tj. manžel a děti, každý z nich stejným dílem (§473,1 Občanského zákoníku). Pokud byste chtěl, aby váš byt získal do svého vlastnictví pouze váš syn, je možné sepsat v tomto smyslu závěť (doporučuji sepsat ve spolupráci s notářem). Děti manželky, pokud nejsou i dětmi vašimi, na byt žádný nárok nemají. Nárok by vznikl, jenom kdyby ona polovinu bytu zdědila. Po její smrti by nastupovaly její děti jako oprávnění dědicové. Přeji mnoho štěstí.

Autor: zpracovala: duš
Související články