Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

O maminku se nestará a dům prodal

Maminka už bohužel nepoznává ani nejbližší příbuzné.
11. listopadu 2008 | 07:19

Po smrti otce jsem se vzdala svého dílu domu ve prospěch bratra a totéž udělala i moje maminka v domnění, že se bratr do domu nastěhuje a bude se starat o nemovitost i o ni.

Bratr se ale do domu nikdy nenastěhoval, a to ani poté, co maminka dobrovolně odešla do domova důchodců, kde stále žije. Maminka je ale nyní již bohužel nesvéprávná, nepoznává ani nejbližší příbuzné. Proto jsem od bratra chtěla polovinu domu odkoupit. On však požadoval plnou hodnotu, protože je prý výhradním majitelem. Bohužel jsem si ale tak vysokou částku nemohla dovolit zaplatit, proto bratr celý dům prodal. Od té doby se mnou navíc přestal komunikovat. Zajímá mne, jestli přece jen nemám nárok na nějakou část z prodeje nemovitosti. Děkuji za odpověď. Lýdie

Právnička odpovídá:

Mgr. Nora Vlášková, občanské a rodinné právo

Vážená paní,

pokud správně rozumím vašemu dotazu, pak jste vy spolu se svou matkou po otcově smrti darovaly svůj podíl na zděděné nemovitosti bratrovi, který se poté, jako majitel, k vám nechová, jak byste očekávaly. Pokud lze chování vašeho bratra kvalifikovat dle zákona jako porušení dobrých mravů, máte právo dle §630 Občanského zákoníku požadovat vrácení daru zpět. Pokud je dům prodán, máte nárok na poměrnou hodnotu v penězích. Porušení dobrých mravů přitom musí vykazovat značnou intenzitu nebo musí být soustavné – např. hrubé urážky, násilí, neposkytnutí pomoci atp. Pokud bratr na vaši žádost nezareaguje, můžete se obrátit se žalobou na soud. Vaše matka tak může učinit prostřednictvím opatrovníka. Doporučuji vyhledat právníka a informovat jej o detailech vašeho případu. Poradí vám konkrétní kroky, popřípadě sepíše žalobu.

Přeji mnoho štěstí.

Maminka už bohužel nepoznává ani nejbližší příbuzné.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Autor: duš
Související články