Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Je úřad povinnen přidělit mi byt, pokud nemám trvalé bydliště?

Archív
12. ledna 2009 | 09:38

Zajímá mě, jestli se můžu nastěhovat na obecní úřad, kde mám trvalé bydliště. Žil jsem s přítelkyní v přechodném bydlišti. Během této doby mě otčím odhlásil z trvalého bydliště, aniž by mi dal vědět.

Po rozchodu s přítelkyní se proto nemůžu nastěhovat do bydliště trvalého – starosta mi oznámil, že jsme jen v evidenci. I v občance mám trvalé bydliště (Obecní úřad). Sedmkrát mi byla zamítnuta žádost o byt a já jsem již od roku 2006 hlášen na obecním úřadě. Jsou povinni mi přidělit byt? Jsem v zoufalé situaci, na obecním úřadě mi oznámili, že bezdomovců už mají dost. Martin Jelínek

Právnička odpovídá:

Mgr. Nora Vlášková,
občanské a rodinné právo

Vážený pane Jelínku,

neznám všechny podrobnosti vašeho případu, vaše situace se zdá být nelehká. Na obecním úřadě by vás asi dlouho bydlet nenechali. Doporučuji vám navštívit sociální odbor vašeho obecního úřadu, tedy ne jako nové bydliště, měli by vám pomoci najít nějaké řešení. Nevím, jaké bylo vaše právo k užívání otčímova bytu, pokud však nějaké bylo, odhlášením trvalého bydliště toto právo nezaniká. Pokud vám byla žádost o byt sedmkrát zamítnuta, jistě uvedli nějaký důvod. Doporučuji poradit se s právníkem.

Přeji mnoho štěstí!

Archív
Autor: Archív

Autor: připravila: duš