Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Jaká je výše darovací daně?

Chalupa v Arnoštově
15. ledna 2009 | 07:16

Dobrý den, mám následující dotaz: jsme tři sourozenci, už důchodci. Dědictví po rodičích - chalupu a polnosti - máme dle soudního rozhodnutí z roku 2003 rozděleny stejným dílem.

Chalupu využíváme střídavě k rekreaci, většinu roku je prázdná. Teď bychom chtěli chalupu přepsat na jednoho "mladého" majitele, a to sice na syna jednoho z nás. Tedy jeden vlastník na vlastního syna a dva na svého synovce. Chtěla bych vědět, jak je to s převodem a poplatky? Není nějaký vývoj v dědických a jiných poplatcích?
Jan Pácha

Právnička odpovídá:

Mgr. Nora Vlášková,
občanské a rodinné právo

Vážený pane,

sazba daně darovací se určuje dle ceny majetku a dle příbuzenského vztahu mezi dárcem a obdarovaným. Do jaké skupiny příbuzných patříte, naleznete v §12, 13 a 14 zákona č.357/92 sb. Osvobození od daně darovací přichází v úvahu, jen pokud je darovaná nemovitost kulturní památkou. Daň platí obdarovaný, dárce je ručitelem daně. Jednoznačně výhodnější je daň dědická, kde jsou sazby oproti dani darovací poloviční. U první dědické skupiny (příbuzní v řadě přímé) navíc platí osvobození úplné, u druhé a třetí skupiny pouze u movitého majetku. Nevím, jaká je cena vaší nemovitosti, pokud je však velká, rozdíl mezi poplatky daně darovací a dědické může být značný. Doporučuji nechat udělat odhad ceny nemovitosti a poradit se s advokátem o nejvýhodnější možnosti.

Přeji mnoho štěstí.

Chalupa v Arnoštově
Autor: www.ceskapohoda.cz

Autor: zpracovala: duš, vin
Diskuse ke článku
.
Související články