Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Budu vyloučena z dědictví?

Prostředí
3. září 2008 | 07:18

Má matka (86 let) a její manžel měli byt v osobním vlastnictví. Ještě za svého života mi matčin partner darovací smlouvou převedl polovinu jejich bytu. Později zemřel.

Bratr se o matku nikdy nezajímal, teď se rozvedl, nastěhoval se k ní a ona mu dala připsat svou polovinu. Má na to právo? Nikdo mne neinformoval. Jaká bude situace po matčině smrti? Budu z dědictví vyloučena, když vlastním druhou polovinu bytu, nebo mi ještě náleží část dědictví po matce? Matčin partner nebyl ani mým, ani bratrovým otcem. Mohu eventuálně v současnosti svou polovinu bytu prodat? Děkuji za odpověď.
Alena

Na vaše otázky odpovídá:

Mgr. Nora Vlášková, občanské a rodinné právo

Vážená paní Aleno,

pokud správně rozumím, v současnosti jste majitelkou poloviny bytu. Vaše matka je svéprávná osoba, proto může se svým majetkem nakládat, jak uzná za vhodné, tedy jej i darovat. Pokud by však vaše matka zemřela, patříte jakožto její dcera k neopominutelným dědicům. To znamená, že se vám musí dostat alespoň polovina dědického podílu, který vám náleží ze zákona. (§ 479 Občanského zákoníku). Dále v tomtéž zákoně § 484 se uvádí ,"při dědění ze zákona se dědici na jeho podíl započte to, co za života zůstavitele od něho bezplatně obdržel, pokud nejde o obvyklá darování…" Měla byste tedy zřejmě nárok na nějakou finanční kompenzaci, pokud by vás ovšem matka nevydědila (vydědit lze jen za přísných podmínek určených zákonem). Prodat svojí polovinu bytu samozřejmě můžete, spolumajitelé mají ale předkupní právo. Přeji mnoho štěstí.

Autor: Katarína Podolinská, duš
Klíčová slova: bpž;bpz;poradna;dědictví;
Související články