Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Proč muži nedokážou vyjadřovat své pocity stejně jako ženy? Vysvětlení vás překvapí

  • Muži a ženy jsou v mnohém odlišné, třeba ve vyjadřování emocí
    23. července 2023 | 06:00

    Pokud máte občas pocit, že má váš partner soucit jako pařez, můžeme vás uklidnit. Zdaleka nebudete jediná. Velkému množství žen vadí, že jejich drahá polovička nevyjadřuje city a emoce úplně tak, jak by si ony představovaly. Jak to ale mají muži s city doopravdy? Skutečně jsou méně emotivní než ženy? Vědci nyní přišli s vysvětlením!

  • Cítí muži emoce stejně jako ženy?

    Mám pocit, že je mu to snad všechno jedno,“ je možné od většiny žen slýchat celkem často. Nejčastěji se k větám tohoto typu uchylují v zoufalství, když ze svého protějšku marně dolují informaci o jeho pocitech nebo názor na palčivý problém, který přece nemohou nechat jenom tak. Jak to ale muži mají ve skutečnosti podle odborníků? Mají opravdu city a emoce ve vztahu kdesi upozaděné v žebříčku hodnot? A dokážou je vůbec procítit? Máme pro vás dobrou zprávu. Muži, ačkoliv to tak občas možná nevypadá, cítí podle vědců pocity stejně jako ženy.

    VIDEO: Co udělat pro to, aby vám vydržela letní láska? Podívejte se na rady:

    Video se připravuje ...
    Zamilovali jste se na letní dovolené? Co udělat pro to, aby láska vydržela? • VIDEO: Videohub

  • Společenské předsudky

    Podle statistik jsou k depresím a úzkostem náchylnější ženy. To ovšem ještě neznamená, že muži nic necítí. Ukazuje se, že i pánové zažívají dopad emocí na své duševní zdraví. S depresemi se podle údajů odborníků během života někdy setká více než 30 % mužů. Navíc kolem 9 % mužů zažívá úzkosti nebo příznaky depresí denně. Roli v jejich vyjadřování emocí tedy zjevně hrají spíše společenské předsudky a někdy také mylný předpoklad, že muži jsou silnější. Z těchto důvodů se někteří z nich za své skutečné emoce mohou stydět, a proto je chybně skrývají. Jaké k tomu mají další důvody?

  • Nevědí, jak je dát správně najevo

    Vedle společenského tlaku na to, aby muži byli zkrátka drsnější, hrají v případě mužských citů roli i další faktory. Jedním z nich je neschopnost nebo nevědomost toho, jak své emoce správně vyjádřit. Protože se muži většinou během dětství a dospívání setkávají s tím, že by své city měli skrývat před světem, nezřídkakdy se stane, že ani ve chvíli, kdy o to stojí, nevědí si rady, jak přesně by měli své niterné myšlenky a hnutí formulovat. Zatímco od žen se vyjadřování emocí tak nějak přirozeně očekává, u mužů je to přesně naopak.

    Muži se tak uvnitř mohou cítit svázaní a ocitnou se v trvalé psychické nepohodě. Vlivem nevyjádřených emocí je mohou popadat pocity frustrace nebo nespokojenosti. Nechtějí totiž ve společnosti vypadat jako příliš zranitelní, to není pro pány moc typické. V jejich nitru se tak může odehrávat něco úplně jiného než navenek. Jediné, co vám s tímto problémem ve vztahu může pomoct, je postupně přimět vašeho muže k tomu, aby se vám otevřel. Svěřte se mu s tím, co vás trápí, a pobídněte ho, aby se nebál být upřímný ani on k vám. Vytvořte mu bezpečné a podporující prostředí k projevu niterných pocitů.

  • Muži mají více odpojené emoce od myšlenek

    Obecně platí, že muži většinou nemyslí a necítí současně. Je to podmíněné naší genetickou a neurologickou výbavou. Muži mají menší část mozku zvanou corpus callosum, která podle vědců souvisí s vyjadřováním emocí a přemýšlením zároveň. Zatímco ženy mají tuto část mozku větší, proto pro ně nebývá problematické rozdělit své pocity a přemýšlení, muži to mají přesně naopak. Právě proto mohou působit nerozhodně až váhavě, když se s vámi snaží prodiskutovat nějaké téma. Jindy zase mohou snadno říct něco, co vám ublíží, aniž by si to vůbec uvědomovali. Zkuste projevit špetku soucitu, a než se hned vytočíte, když váš drahý (ne)řekne něco jinak, než jak byste si zrovna představovala, upozorněte ho na to a nepřejděte hned do protiútoku.

Autor: Tereza Brožová
Klíčová slova:  vztah, emoce, pocity, ženy, muži, vyjadřování emocí
Diskuse ke článku
.