Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Ivan Luťanský: Dobrodruh, který tragicky zemřel ve Vietnamu. Byla to nehoda, nebo poprava?

1. srpna 2018 | 06:00

Dnes uplynulo sedmatřicet let od záhadné smrti talentovaného herce, který miloval dobrodružství, zbraně a východní filozofii. Cesta do Vietnamu byla jeho snem, ovšem skončila smrtí. Oficiálně zemřel při automobilové nehodě, svědectví ale naznačují, že ho zastřelili samopalem. Bylo mu pouhých třicet let.

Říkali o něm, že je sympatický darebák, který miluje humor a hravost. Měl neuvěřitelný smysl pro recesi a dokázal prý slovními hříčkami bavit své kolegy celé hodiny. Narodil se před pětašedesáti lety v Praze do rodiny učitele. Tatínek bojoval v československé armádě a často svým dětem o svých zážitcích vyprávěl. Snad proto se Ivan zamiloval do všeho, co souviselo s militarismem.

Od malička ho zajímaly zbraně, v patnácti začal sbírat vojenské artefakty a kuriozity z války. Dokonce se prý oblékal do zeleného vojenského oděvu. Legálně se učil střílet, věnoval se šermu a karate. Nejprve se vyučil v dopravních podnicích elektromechanikem, pak se dostal na DAMU. Pro herectví se doslova narodil – byl pohledný, měl modré oči a byl typem milovníka. Přitom on se viděl v rolích dobrodruhů a bojovníků.

Od elektromechanika až do Národního divadla

Začínal v Divadle E. F. Buriana, později se stal členem Národního divadla. Zahrál si v Hamletovi, kde byl nezapomenutelný, skvělý byl i v roli Karla Hynka Máchy. Hrál vlastně sám sebe... I on zemřel mladý. Krásný a charizmatický herec byl idolem mladých dívek. V televizi se objevoval převážně v pohádkách, ale hrál i v trilogii z pravěku – v Osadě havranů či v dílu Na veliké řece.

Žil naplno, zajímal se o východní filozofii, zejména o buddhismus. V komunistické době to ovšem nebyl zájem zrovna vítaný. Toužil navštívit Tibet, což ale nebylo možné. Proto uvítal nabídku odjet do Vietnamu. To, že mu tuto cestu zařídil během jednoho dne kolega z divadla, který spolupracoval se Státní bezpečností, ho od cesty neodradilo. Jeho otec ho sice prosil, aby tam nejezdil, ale Ivan trval na svém.

Osudná cesta do Vietnamu ho stála život

Po třech týdnech dostala rodina zprávu, že jejich syn Ivan zemřel při autonehodě. O jeho smrti ale koluje spousta hypotéz. Komunistický režim navíc rodině zakázal identifikaci, prý je majetkem státu. Za úplatek se ale rodině podařilo nahlédnout do rakve. Ve spánku měl díru od samopalu a obličej měl pomalovaný. Luťanský se prý stal svědkem přepadení, a protože nechtěl nečinně přihlížet, aktivně zasáhl. Jeho statečnost ho bohužel stála život.

 

Kdo koho miloval? Proč někomu nevyšla kariéra? Další příběhy herců a hereček nejen z doby první republiky najdete na webu Blesk pro ženy ZDE

 



Autor: aši