Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nový výzkum ukázal, že pletení vás zbaví stresu, úzkosti i deprese! Víte proč?

25. března 2018 | 06:00

Nejnovější výzkumy dokazují, že pletení zlepšuje náladu, snižuje úzkost a depresi, zpomaluje nástup demence, a dokonce pomáhá při chronické bolesti. Jestli jste tedy pletařské jehlice vyhodila, zase si je co nejdřív pořiďte a začněte večer u televize plést!

Přiznávám, že moc velká pletařka nejsem. Kdysi jsem se to sice naučila, ale moc to pro mě nebylo. Má jediná a poslední pletařská práce byla hnědá šála, zhruba v sedmé třídě základní školy. Od té doby jsem nepletla. Vzhledem k posledním výzkumům z Británie, které tvrdí, že existují reálné důkazy o prospěšnosti pletení, asi bych to měla zase zkusit.

Výzkum Knit for Peace zkoumal 15 tisíc pletařů, kteří se pletení věnují „jen“ pro radost. Co se během bádání zjistilo? Většina pletařů uvedla, že jim pletení pomáhá snižovat úzkost, krevní tlak a potlačuje jim depresivní stavy. Někteří respondenti dokonce uvedli, že jim pletení zmírnilo artritidu a potlačilo chronickou bolest.

Jiný průzkum, který publikoval časopis Ocupational Therapy, uvádí, že 81 procent pletařů je při pletení vrcholně spokojených a díky pletení se jim snížila tepová frekvence v průměru o 11 tepů za minutu, což mělo vliv na celkové zklidnění.

No není to skvělá motivace pro ty, kteří nepletou a hledají neustále nějaké relaxační metody? Zapomeňte na to, že pletení je jen pro babičky – je to plnohodnotný koníček, který si můžou vychutnat všechny věkové kategorie. A jaké výhody tedy pletení má?

Trénuje mysl a kognitivní funkce: Pletení je dynamická aktivita, kdy musí mozek přemýšlet a vizualizovat, aby vytvořil finální produkt. Tímto způsobem stimulujete motoriku a také čelní laloky. To zlepšuje kognitivní funkce.

Uvolňuje dopamin: Pletení je ideální pro ty, kdo jsou zaměřeni na cíl a chtějí mít nějaký ten svůj dosažitelný cíl. Bez ohledu na to, co děláte, myšlenka na úspěch způsobuje uvolnění dopaminu, který stimuluje centrum odměn a vznik euforie.

Zmírňuje stres: Neplýtvejte energií na to, co nemůžete ovládat, a vezměte si pár jehlic a vlnu. Je to ideální způsob aktivní relaxace s terapeutickými prvky, který zmírňuje stres. Pletení totiž umožní soustředit se na úkol, který je před vámi.

Zlepšuje koncentraci: Pletení je ideální pro děti i dospělé, kteří jsou hyperaktivní. Pomáhá jim, aby se soustředili na jednu hmatatelnou věc, a přemístili tak pozornost na přítomný okamžik. Tím se zlepšuje soustředěnost.

Zlepšuje paměť: Co má asi tak společného pletení a jízda na kole? Obojí vyžaduje konzistentní praxi a odhodlání rozvíjet dovednost. Dokonce i ta nejzkušenější pletařka může dělat při pletení chyby. Zkoušení a chybování nás učí, abychom si chyby zapamatovali, což je vlastně nenásilný trénink paměti.

Vytváří dobré návyky: Některé zvyky jsou špatné, například kouření a podobně. Pletení je taky návyk, který vás zaneprázdňuje, aniž by ale škodil vašemu zdraví.

Posiluje horní končetiny: Pletení není o rychlosti a soutěžení se sousedkou. Můžete si plést svým vlastním tempem. Rytmická činnost vám pomůže při prevenci artritidy a také zánětu šlach. Krátké intervaly v pletení umožňují, aby ruce cvičily, aniž by se nadměrně namáhaly.

Pomáhá při digitální detoxikaci: Pletení je jednoduchý a cenově dostupný způsob, jak se oddělit od moderní technologie a aspoň na chvíli myslet na něco jiného.

 

 

 

 

 

 

 

Autor: aši